Mainos

Jaafari Irakin pääministeriksi

Jaafari kertoi nimityksestään hetkeä sen jälkeen kun Irakin uusi presidentti, kurdijohtaja Jalal Talabani oli vannonut presidentin virkavalan

Irak astui askeleen lähemmäs demokraattisesti valittua hallitusta, kun shiiajohtaja Ibrahim Jaafari nimitettiin tänään pääministeriksi.

Jaafari kertoi nimityksestään hetkeä sen jälkeen kun Irakin uusi presidentti, kurdijohtaja Jalal Talabani oli vannonut presidentin virkavalan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Jaafari kertoi myös, että hän aikoo koota hallituksen kahden viikon sisällä. Jaafarin nimitti tehtävään kolmijäseninen presidenttineuvosto, jota johtaa Jalal Talabani.

-Tämä päivä edustaa Irakille suurta askelta eteenpäin ja suurta vastuuta minulle, Jaafari kertoi lehdistötilaisuudessa Irakissa.

Jaafari vietti yli kaksi vuosikymmentä maanpaossa vastustettuaan Saddam Husseinin hallintoa. Jaafari johtaa Dawa-puoluetta, joka kuuluu shiiamuslimien yhteenliittymään Yhdistyneen Irakin liittoon. Liitto sai valtaosan tammikuun 30. päivänä järjestettyjen vaalien äänistä.

Jaafarin nimitys pääministeriksi oli odotettu, mutta sitä viivytti viikkoja kestäneet shiiojen ja kurdien väliset neuvottelut maan muista johtopaikoista.

Viranomaisten mukaan entinen pääministeri Ijad Allawi on eronnut virallisesti mahdollistaakseen Jaafarin valtaan siirtymisen, mutta jatkaa viran hoitoa kunnes Jaafari saa hallituksensa kokoon.

Yhtenäisyyttä ja sopua

Talabani korosti virkaanastujaispuheessaan maan yhtenäisyyttä ja sopua aiemmin vallassa olleiden sunnimuslimien kanssa. Varapresidentit shiiamuslimi Adel Abdul Mahdi ja sunnalainen Ghazi Jawar vannoivat omat valansa heti Talabanin jälkeen.

-Vannon Jumalan nimissä, että työskentelen uhrautuvasti varjellakseni Irakin itsenäisyyttä ja riippumattomuutta sekä varjellakseni sen demokratiaa ja liittovaltiojärjestelmää, Talabani sanoi puheessaan.

Talabani myös vetosi sunnimuslimeihin, jotka boikotoivat vaaleja, että nämä tulisivat mukaan uuteen hallitukseen.

-On korkea aika, että sunnit ottavat osaa demokraattiseen prosessiin. Heidän tulisi ottaa osaa irakilaisveljiensä rinnalla terrorin torjumiseen, hän vetosi.

Talabanista tuli ensimmäinen arabimaan presidentti, joka ei itse ole arabi. Presidentin virka Irakissa on kuitenkin enemmän seremoniallinen ja valta on käytännössä pääministerillä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.