Mainos

Izetbegovicille vaalivoitto

Bosnian nykyinen muslimipresidentti Alija Izetbegovic on voittanut maassa lauantaina pidetyt presidentinvaalit, kertoi Ety-järjestö tänään. Izetbegovicista tulee kolmihenkisen presidenttineuvoston ensimmäinen puheenjohtaja ja samalla valtion päämies.

Izetbegovic löi vaalissa täpärästi Bosnian serbien pääehdokkaan Momcilo Krajisnikin, josta tulee presidenttineuvoston serbijäsen. Hän sai noin 729 000 ääntä, kun Krajisnikin äänisaalis oli noin 690 000.

Kroaattien edustajaksi presidenttineuvostoon valittiin tänään julkistettujen tulosten mukaan Kresimir Zubak. Presidenttivaalin tulos on vielä vahvistamaton.

Daytonin rauhansopimuksen mukaisesti eniten ääniä saanut ehdokas johtaa presidenttineuvostoa, ja samalla hänestä tulee valtion päämies.
-On selvää, että presidentti Izetbegovic toimii presidenttineuvoston puheenjohtajana kaksivuotisen kauden vuoden 1998 vaaleihin asti, Etyjin edustaja Robert Frowick sanoi.

Yhtenäisen Bosnian kannattaja

Bosnian kansainväliset rauhanvälittäjät ottivat vaalituloksen helpottuneina vastaan. Izetbegovic on ollut yhtenäisen, vaikkakin muslimien hallitseman Bosnian kannalla. Krajisnik puolestaan on kovan linjan separatisti, jonka puolue vaati vaalikampanjan aikana serbivaltion perustamista.

Ilman serbiopposition ehdokasta Mladen Ivanicia Krajisnik olisi ilmeisesti lyönyt Izetbegovicin. Serbian tukema Ivanic sai kolmasosan serbialueen äänistä. Bosnian siviilipuolen jälleenrakennuksesta vastaava Carl Bildt korosti, että presidenttineuvoston kolmen jäsenen on työskenneltävä yhdessä.

70-vuotiaan Izetbegovicin kannattajat pitävät häntä kansakunnan isänä, joka symbolisoi bosnialaisten kamppailua yli kolme vuotta kestäneen sodan aikana. Arvostelijoiden mielestä hän on sydämeltään muslimifundamentalisti, joka puheistaan huolimatta ei aidosti ole monikansallisen Bosnian kannalla.

Izetbegovic valittiin Bosnian presidenttineuvostoon vuonna 1990, kun maa vielä kuului Jugoslaviaan. Hän julisti Bosnian itsenäiseksi huhtikuussa 1992.

Kansallismieliset puolueet johdossa

Parlamenttivaaleissa kroaattien, serbien ja muslimien kansallismieliset puolueet johtivat ääntenlaskua sekä koko Bosnian parlamentin että alueparlamenttien vaalissa. Serbien demokraattinen puolue SDS, kroaattien demokraattinen unioni HDZ ja muslimien SDA-puolue johtivat kilvassa, jossa valitaan 42 edustajaa koko Bosniaa hallitsevan parlamentin alahuoneeseen, kertoi Ety-järjestö.

Puolueet ovat samoja, jotka olivat aikanaan johtamassa maata sotaan. Yksi kolmasosa parlamentin alahuoneen paikoista valitaan serbitasavallasta, loput muslimien ja kroaattien liittovaltiosta.

Bosnian serbien väliaikaisesta johtajasta Biljana Plavsicista näytti olevan tulossa serbiosan presidentti. Plavsic oli saanut lasketuista äänistä yli 70 prosenttia.

Etyjin edustajan Robert Frowickin mukaan 1,3 miljoonaa ihmistä äänesti ehdokkaita liittovaltion puolella ja 1,02 miljoonaa serbitasavallan puolella. Serbialueella äänestäneitä oli enemmän kuin äänioikeutettuja serbejä, mikä tarkkailijoiden mukaan voi kuitenkin selittyä sillä, että yli puoli miljoonaa muslimi- ja kroaattipakolaista rekisteröityi äänestämään entisille kotiseuduilleen serbitasavaltaan.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.