IVO:sta ja Nesteestä energiajätti

Valtion pääosin omistamat energiayhtiöt Neste ja IVO niputetaan yhteen. Hankkeella valtio-omistaja pyrkii lisäämään yhteenliittymän iskukykyä Pohjoismaissa ja avautuvilla Euroopan energiamarkkinoilla. Ryppään nimi ratkaistaan myöhemmin.

Maan hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti yhdistämismallista tiistaina, mutta lopullinen sananvalta on Suomen eduskunnalla.

Hankkeen läpivientiin tarvitaan myös EU:n kilpailuviranomaisten siunaus. Näiden kanssa käydyn alustavan neuvonpidon perusteella uskotaan riittävän, että maakaasutoimintaa harjoittavan Nesteen tytäryhtiön Gasumin omistuspohjaa laajennetaan. Tarvittavat järjestelyt yhdistämiseen pyritään tekemään ensi kevään aikana.

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen (sd.) mukaan uuden yhtiön omistuspohjaa lähdetään laajentamaan "niin pian kuin mahdollista" järjestelyn toteuttamisen jälkeen.
Yhdistämisellä ei sanota olevan välittömiä vaikutuksia henkilöstön asemaan. Uuden energiakonsernin liikevaihto nousee yli 55 miljardiin markkaan, joten siitä tulee Suomen suurin yhtiö. Sen palveluksessa tulee olemaan noin 16000 työntekijää.

Energiatoimintoihin kuulumattomien osien kuten Nesteen kemianteollisuuden tulevaisuudesta päätetään sen jälkeen, kun uusi konserni pääsee kunnolla käyntiin. Uusi rypäs tulee keskittymään energiatoimintaan.

Yhtiöt kootaan uuden omistus- yhtiön alle

Yhdistäminen toteutetaan niin, että aluksi IVO ja Neste siirretään uuden holding- eli omistusyhtiön alaisuuteen. Sen pääomistaja on valtio, mutta omistuspohjaa lähdetään laajentamaan niin pian kuin mahdollista viemällä uusi yhtiö pörssiin.
Kalliomäen (sd.) mukaan valtio pitää kuitenkin vähintään puolet omistuksesta itsellään.

Neste on jo nyt pörssissä. Yhtiön vähemmistöomistajille tullaan tarjoamaan mahdollisuutta vaihtaa osakkeet uuden omistajayhtiön osakkeiksi tai rahaksi myöhemmin ratkaistavalla vaihtosuhteella. Valtio omistaa nyt Nesteestä noin 80 prosenttia.
Sama järjestely koskee IVOn vähemmistöomistajia, mutta heitä ei juuri ole, koska yhtiö on käytännössä lähes täysin valtion omistuksessa.

Kaupankäynti Nesteen osakkeilla jatkuu toistaiseksi entiseen tapaan. Yhdistämistieto nosti osakkeen hintaa runsaalla 5 markalla hieman päälle 130 markan.

IVOn Marttinen nousee ykköspallille

Hallituksen keskeiset ministerit ratkaisivat jo tiistaina myös ehdokkaat uuden ryppään johtoon. Kauppa- ja teollisuusministeriön nimissä kulkevan esityksen mukaan konsernin pääjohtajaksi ja omistusyhtiön toimitusjohtajaksi on ehdolla IVOn toimitusjohtaja Heikki Marttinen.
Hän kiisti tiistaina, että ykköspaikka oli hänen ehtonsa suunnitelman hyväksynnälle. Hän muistutti sanoneensa jo aiemmin, että päätösvalta omistusjärjestelyistä on omistajilla. Lisäksi hän sanoi vastustaneensa alusta alkaen vain fuusiota. -Sitä ei olla nyt tekemässä, hän lisäsi.

Julkisuudessa pääjohtajan paikalle ennakkoon istutettu kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Matti Vuoria on tarjolla yhtiön hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Työnjako Marttisen ja Vuorian kesken ratkaistaan myöhemmin.
Marttisen mukaan töitä on luvassa sen verran paljon, että niitä riittää kahdellekin hyvälle miehelle. Kalliomäen mukaan Vuorialta vapautuvalle paikalle ei ole vielä ehdokasta.

Nesteen toimitusjohtajana jatkaa Jukka Viinanen. IVOn toimitusjohtajaksi on ehdolla nykyinen varatoimitusjohtaja Kalervo Nurmimäki.

Gasumiin haetaan uusia omistajia

Maakaasuliiketoimintaa harjoittavan Gasumin omistus jakautuu tätä nykyä niin, että Neste omistaa siitä 75 prosenttia ja venäläinen kaasutoimittaja RAO Gazprom loput 25 prosenttia.
EU:n kilpailuviranomaisten uskotaan antavan siunauksensa hankkeelle, kun Nesteen ja valtion yhteinen omistusosuus pysyy alle 50 prosentissa.

Tulevaisuudessa Nesteen omistuksesta osa kanavoidaan suoraan valtiolle, mutta lisäksi lähdetään hakemaan valtiosta ja uudesta energiaryppäästä riippumattomia omistajia.
Halukkaita uskotaan löytyvän, mutta mahdollisista ostajakandidaateista ei haluttu tässä vaiheessa sanoa vielä mitään. Suunnitelman mukaan myös Neste aikoo pysyä vastakin merkittävänä vähemmistöomistajana Gasumissa.

Venäläisten osuus pysyy ennallaan. Nesteen toimitusjohtajan Jukka Viinasen mukaan Gazprom näyttäisi olevan tyytyväinen nykyiseen asemaansa yhtiössä.

Kaasukaupan vapauttamisen maininkeja

Gasumin omistus on remontoitava, koska EU ei hyväksy sitä, että maakaasuyhtiö Gasum ja sähköntuottaja IVO olisivat samassa konsernissa.

Uudistuksia tarvitaan EU:ssa vireillä olevan maakaasudirektiivin vuoksi. Myös maakaasukauppa on tarkoitus vapauttaa kilpailulle. Suomi ei ole vielä kiinni eurooppalaisessa kaasuverkossa. Kun tämä tapahtuu, Suomessa oleva kaasuputkisto on oltava tasapuolisesti kaikkien myyjien käytössä. Tämän vuoksi valtiolle on varattu mahdollisuus ostaa nyt myyntiin menevät Gasumin osakkeet itselleen.

Ihamuotilalle erityistehtäviä hallituksessa

Myös tulevan holding-yhtiön muut hallituspaikat on jo jaettu. Vuorian ohella Nesteen pääjohtajalle Jaakko Ihamuotilalle on varattu päätoiminen työ hallituksesta. Hän keskittyisi kansainvälisiin toimintoihin.

Hallituspaikka on tarjolla myös vuorineuvos Krister Ahlströmille Ahlströmistä, Thomeston toimitusjohtajalle L.J. Jouhkille, Lemminkäisen hallituksen puheenjohtajalle Heikki Pentille ja filosofian tohtori Gerhard Wendtille, joka on edustanut IVOn hallituksessa valtio-omistajaa. Hallitukseen kuuluisi myös tuleva pääjohtaja.

Uuteen yhtiöön tulee myös hallintoneuvosto, johon tulevat keskeiset sidosryhmät. Kalliomäen mukaan sillä tulee olemaan merkittävä rooli. IVOn ja Nesteen nykyiset hallintoneuvostot lakkautetaan.

Töitä riittää

IVOn ja Nesteen yhdistämiseen liittyviä yksityiskohtia hiotaan koko ajan. Haussa on mm. asiantuntija selvittämään, mikä on IVOn arvo. Myös yhtiöiden päättävät elimet joutuvat aikanaan ottamaan kantaa asiaan.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat