Mainos

IVO ja Vattenfall purkavat yhteisyrityksensä Baltiassa

Energiayhtiöt IVO ja ruotsalainen Vattenfall purkavat yhteiset yrityksensä Baltiassa. Yhtiöt perustelevat ratkaisua sähkömarkkinoiden muutoksella. Tätä nykyä yritykset kilpailevat asiakkaista Pohjoismaiden lisäksi Baltiassa. Baltiassa kilpailun odotetaan vain kiristyvän maiden valtionyhtiöiden yksityistämisen myötä. IVO-yhtiöillä ja Vattenfallilla on ollut vuodesta 1994 kolme tasaomisteista yhtiötä Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Yhtiöt ovat vastanneet lähinnä pienehköjen sähkö- ja kaukolämpöä tuottavien voimaloiden kehityshankkeista. Yhtiöiden purku toteutetaan niin, että IVO ostaa ruotsalaisyhtiöltä Virossa toimivan yrityksen. Vattenfallille puolestaan siirtyy latvialainen ja liettualainen Baltic Power -yhtiö.

IVOlle siirtyvän Baltic Power -yrityksen nimeksi tulee Imatran Voima Eesti.

Myös IVO-yhtiöiden projektikehitysjohtaja Pamela Molander katsoo, että uudessa markkinatilanteessa molempien on järkevää toimia Baltiassa itsenäisesti. Viime vuosina yhtiöt ovat olleet kovia kilpailijoita toistensa kotimarkkinoilla ja muualla Pohjolassa.

IVO ei saanut havittelemaansa osuutta Forsmarkin ydinvoimalasta

Imatran Voima IVO ei saa havittelemaansa osuutta ruotsalaisesta Forsmarkin ydinvoimalasta. IVO oli sopinut ostavansa 0,6 prosentin osuuden voimalaan Karlstadin kaupungilta, mutta ydinvoimalan vanhat omistajat käyttivät lunastusoikeuttaan ja ostivat osakkeet.

IVOn ruotsalaisen tytäryhtiön IVO Energin havittelema osakenippu maksoi hieman päälle 70 miljoonaa markkaa. Lunastusoikeutta käyttivät Stora Kraft ja Gullspångs Kraft. Gullspångs Kraft on IVOn tytäryhtiö.

Yhtöjärjestyksen mukaan IVOn tytäryhtiö saa osakekaupan myötä noin 30 gigawattituntia Forsmarkin voimalan vuosituotannosta. Stora Kraftin osuus on selvästi suurempi eli noin 110 gigawattituntia. IVOlla oli entuudestaan yhden prosentin osuus Forsmarkin tuotannosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.