Mainos

Ivanov: Venäjä estää YK-päätöslauselman

USA:n iskusuunnitelmat Irakiin saavat yhä enemmän vastustusta. Venäjä ilmoitti tänään käyttävänsä YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan kaataakseen uuden päätöslauselman.

Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti Yhdysvaltoja hyökkämästä Irakiin ilman päätöslauselmaa.

Venäjä aikoo käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, jos Yhdysvaltain ja Britannian laatimassa päätöslauselmaluonnoksessa annetaan valtuudet voimankäytölle Irakia vastaan, sanoi ulkoministeri Igor Ivanov tänään.

Vakavia perusteita Irakin kriisin ratkaisemiseksi sotilaallisesti ei Ivanovin mukaan kuultu turvallisuusneuvoston perjantaisessa istunnossa.

-Venäjä katsoo, ettei uusia turvallisuusneuvoston päätöslauselmia tarvita, Ivanov sanoi maanantaina ennen lähtöään Iraniin. Lisäksi Ivanov sanoi, että Yhdysvaltain yritykset Irakin presidentin Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi ja amerikkalaistyyppisen demokratian istuttamiseksi Irakiin ovat "tuomitut epäonnistumaan".

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää uudesta Irak-päätöslauselmasta todennäköisesti aikaisintaan ylihuomenna. Yhdysvallat on jälleen tänään vedonnut että Venäjä ja Ranska eivät kaataisi päätöslauselmaa veto-oikeudellaan.

Blairin uskottavuus hiipuu

Irakin sota natisuttaa nyt myös Britannian hallitusta. Tähän mennessä Britannian ministerit ovat olleet julkisesti lojaaleja pääministerilleen, mutta nyt on ilmassa ensimmäinen ministerin erouhkaus.

Britannian kehitysapuministeri Clare Short on ilmoittanut, että jos pääministeri Tony Blair lähtee Irakin sotaan ilman YK:n lupaa eli uutta päätöslauselmaa, hän eroaa.

Maailmalla käydään nyt kovaa huutokauppaa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä. Lähinnä sotaa kannattava Yhdysvallat ja sitä vastustava Ranska yrittävät saada turvallisuusneuvoston jäsenmaita puolelleen.

Kaupankäynti saattaa olla sikäli turhaa, että Venäjä on nyt ilmoittanut äänestävänsä YK:n turvallisuusneuvostossa sodan sallivaa päätöslauselmaa vastaan.

Koska Venäjä on neuvoston pysyvä jäsen, yksin sen vastustus riittää kaatamaan koko päätöslauselman.

Jos uutta päätöslauselmaa ei tule, hyökkäykseltä Irakiin putoaa laillinen pohja.

Annan varoitti Yhdysvaltoja

YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti maanantaina Yhdysvaltoja ryhtymästä sotilaallisiin toimiin Irakia vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta.

-Jos Yhdysvallat toimii turvallisuusneuvoston ulkopuolella, se ei toimi YK:n peruskirjan mukaisesti, Annan sanoi Haagissa.

Annanin mukaan YK:n pitää pyrkiä rauhanomaiseen ratkaisuun niin kauan kuin se on mahdollista. Annan muistutti, että turvallisuusneuvostossa on kiistelty eri linjoista aiemminkin ja maailmanjärjestö voi päästä lopulta yhteisymmärrykseen.

Annan ilmaisi huolensa myös siitä, että maailma on niin jakaantunut suhtautumisessaan Irakin tilanteeseen. Hänen mukaansa kriisi heijastuu moneen muuhunkin kysymykseen maailmalla.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 10.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.