Mainos

Ivalojoen tulva tasaantumassa

Ivalojoen tulvavirtaama nousi uuteen ennätykseen tänään illalla. Vesi nousi pahimmilla tulva-alueilla Ivalon keskustan ympäristössä reilut puoli metriä eilisestä. Varotoimena siirrettiin vanhainkodin suojiin 30 vanhusta, jotka asuvat rivitaloissa tulvan koetteleman Näverniemen lähellä.

Ivalojoen tulvaa

Tulva piirittää lukuisia taloja Törmäsen kylässä ja aivan keskustan tuntumassa olevassa Näverniemessä. Useita rakennuksia on kastunut. Näverniemessä tilannetta yritettiin helpottaa kaivamalla tie auki, jotta vesi pääsi paremmin virtaamaan. Niemessä oleville asukkaille on järjestetty venekyytejä, joita tosin ovat vaarantaneet virran uittamat suuret jäätelit. Näverniemen alueella rivitaloissa asuvat vanhukset on sijoitettu väliaikaisesti parinsadan metrin päässä olevaan vanhainkotiin. Palokunnasta korostettiin, että kyseessä on selkeä varotoimi, Todellista tarvetta evakuointiin ei ole.

Muutamia taloja on edelleen saarroksissa myös Koppelon asuinalueella, jota tulva kasteli eniten viikonloppuna. Lentokentälle johtavalla maantiellä noin sadan metrin pituinen osuus sai niin ikään ylleen vesipatjan. Lentoaseman toimintaa tulva ei haittaa, sillä liikenne voidaan ohjata kiertoteitse.

Uusi ennätys: 930 kuutiota sekunnissa


Ivalojoen virtaamaksi mitattiin 930 kuutiota sekunnissa, kun edellinen vuoden 1981 ennätys oli noin 900 kuutiota. Lämmennyt sää sulatti vauhdilla lunta, joka pakkautui vetenä jokeen. Oman antinsa tarjosi taivas muutaman tunnin sateena iltapäivällä. Veden paljous nostatti tulvaa nopeasti siitä huolimatta, että varsinaiset jääpadot olivat jo aiemmin lauenneet virran tieltä.

Paine koetteli päivällä etenkin Ivalon keskustaa suojaavia pengerryksiä, joita Tielaitos joutui paikkaamaan ja korottamaan muutamissa paikoissa. Vesivaraa pengerrysten ylälaitaan oli sen sijaan vielä runsaasti - 60-70 senttiä. Lapin ympäristökeskuksen vastaavan rakennusmestarin Veli Männyn mukaan tulva on osoittanut illalla jo lieviä talttumisen merkkejä, kun pahin veden nousu tasaantui tuolloin selvästi. Ennusteetkin arvioivat kevään tulvahuipun olevan jo käsillä tai ainakin hyvin lähellä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.