Mainos

Itsestään sammuvat savukkeet vähentämään palokuolemia

Tupakoinnin aiheuttamiin palokuolemiin odotetaan merkittävää vähennystä, kun nykyiset savukkeet korvautuvat itsestään sammuvilla savukkeilla. Uusi tupakointilainsäädäntö tulee voimaan huhtikuun alussa ja siinä määritellään paloturvallisuusvaatimukset, jotka koskevat itsestään sammuvia savukkeita.

Savukkeen palamisominaisuuksien on jatkossa täytettävä itsestään sammumista koskevat riittävät paloturvallisuusvaatimukset, jotka määritellään tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella. Nykyiset savukkeet on yleensä suunniteltu palamaan kokonaan tai filtteriin asti. Kun savukkeen rakennetta muutetaan, savuke ei jää palamaan itsestään.

Tupakoinnista alkunsa saaneissa paloissa kuolee vuosittain 25-35 ihmistä. Vuosina 2007-2008 tupakointi aiheutti yhteensä 56 palokuolemaa ja 34 vakavaa loukkaantumista. Suurimmassa osassa tapauksia on kyse tupakoinnista vuoteessa tai sohvalla. Tupakoinnista alkunsa saaneen palon uhri on usein alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alainen. Palon uhri on usein myös ikääntynyt tai liikuntarajoitteinen henkilö.

Suomi on ensimmäinen Euroopan maa, joka on säätänyt savukkeille paloturvallisuusvaatimukset. Vastaavat vaatimukset on säädetty Kanadassa, Yhdysvaltojen lähes kaikissa osavaltiossa sekä Australiassa. Parhaillaan on lausunnolla luonnos kansainväliseksi standardiksi (ISO standardi), joka valmistuttuaan on tarkoitus ottaa EU-vaatimusten pohjaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.