Mainos

Itsenäisyyttä kannattava puolue voitti Grönlannin vaalit

Itsenäisyyttä kannattava Inuit Ataqatigiit -puolue eli IA on voittanut Grönlannin parlamenttivaalit. Puolue syrjäyttää Tanskaan kuuluvassa Grönlannissa kolme vuosikymmentä valtaa pitäneen sosiaalidemokraattien Siumut-puolueen.

Lopulliset tulokset on julkistettu Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa.

Vasemmistolainen IA (inuiittiyhteisö) sai 43,7 prosenttia äänistä. Se kaksinkertaisti kannatuksensa 2005 pidetyistä viime vaaleista. Siumutin kannatus jäi 26,5 prosenttiin.

Siumut järjesti ennenaikaiset vaalit, jotta uusi hallitus pääsisi virkaan, kun laajennettu itsehallinto tulee voimaan 21. kesäkuuta.

Laajennettu itsehallinto tasoittaa tietä Grönlannin itsenäistymiselle. Se antaa saarelle oikeuden luonnonvarojensa hyödyntämiseen, päätösvallan oikeus- ja poliisihallinnossa sekä jonkin verran sananvaltaa ulkopolitiikkaan.

Grönlannissa on 57 000 asukasta. Saarella on vakavia sosiaalisia ongelmia, ja se on vahvasti riippuvainen Tanskan avustuksista. Ilmaston lämpeneminen voi kuitenkin helpottaa Grönlannin luonnonvarojen hyödyntämistä. Jääpinnan ja meren alla on kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan öljyä, kaasua, timantteja, kultaa ja muita mineraaleja.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.