Mainos

Itsenäisyyttä juhlitaan perinteisesti

Suomi juhlii tänään 83-vuotista itsenäisyyttään. Kautta maan järjestetään monia Suomen historiaan ja itsenäisyyteen liittyviä juhlatapahtumia ja muistohetkiä. Aamulla yhdeksältä pidettiin Helsingin Tähtitorninmäellä Suomalaisuuden liiton järjestämä valtakunnallinen lipunnosto.

Lipunnosto Tähtitorninmäellä

Tähtitorninmäen lipunnostosta huolehti partiolippukunta Katajaiset. Musiikista vastasivat Viipurin lauluveikot ja Helsingin työväenyhdistyksen puhallinorkesteri. Lippupuheen piti opetusministeri Maija Rask, joka korosti suomen kielen merkitystä kansallisen identiteetin tunnuksensa ja kaiken oppimisen perustana.

Presidentti viettää itsenäisyyspäivää pääosin perinteisin menoin. Presidentti osallistui Helsingissä Tuomiokirkon juhlajumalanpalvelukseen ja ottaa myöhemmin vastaan ylioppilaiden soihtukulkueen. Uutta presidentille oli käynti Uspenskin katedraalissa, tapa on perintöä Halosen ulkoministerikaudelta.

Juhlajumalanpalveluksessa puhunut piispa Voitto Huotari on huolissaan eriarvoisuuden lisääntymisestä Suomessa. Hänen mukaansa oikeus työhön jakautuu epätasaisesti, samoin kuin mahdollisuudet sosiaalisesti merkittävään osallistumiseen tai henkisiin virikkeisiin. Piispa varoitti erityisesti taloudellisten arvojen ja itsekkyyden ylivallasta.

Hän korosti puheessaan myös luonnon suojelemisen merkitystä. Presidenttiparin ohella jumalanpalvelukseen osallistui eduskunnan ja hallituksen edustajia sekä muuta maan ylintä johtoa.

Veteraanit juhlivat linnassa

Tasavallan presidentti Tarja Halosen ensimmäiselle itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapuu tänä iltana noin 2 000 vierasta. Tänä vuonna presidentinlinnan kutsuilla on erityisesti muistettu talvisodan veteraaneja. Talvisodan päättymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Noin 30 kutsuvierasta ovat sodassa mukana olleita sotaveteraaneja. Mannerheimin ristin ritareita juhliin saapuu kaikkiaan toistakymmentä. Lisäksi kansalaisjärjestöjen edustajat ja eri alojen nuoret vaikuttajat on erityisesti huomioitu kutsuvieraslistaa valmisteltaessa.

Puolustusvoimat marssi Lahdessa

Ylilento

Puolustusvoimien valtakunnalliseen itsenäisyyspäivän paraatiin osallistui Lahdessa noin tuhat miestä ja naista sekä satakunta ajoneuvoa ja panssarivaunua. Paraatikatselmus pidettiin kello 11 Lahden Kauppatorilla. Puoliltapäivin alkaneen ohimarssin ja paraatin otttvat vastaan Läntisen Maanpuolustusalueen komentaja, kenraaliluutnantti Jussi Hautamäki, maaherra Tuula Linnainmaa, Mannerheim-ristin ritari Pentti Isotalo ja Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapio Luttinen.

Paraatiin osallistui joukkoja puolustusvoimien kaikista puolustushaaroista sekä Päijät-Hämeen veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt. Ohimarssiin liittyi Satakunnan Lennoston ja Utin Jääkärirykmentin ylilento, jossa nähtiin mm. Hornet-hävittäjiä. Paraatia seurasi yli 10 000 katsojaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.