Mainos

Itsenäisyyden kannattajille voitto Taiwanissa

Taiwanin itsenäisyyttä ajavan Demokraattisen edistyspuolueen ehdokas Chen Shui-bian on voittanut maan presidentinvaalit, ilmoitti Taiwanin keskusvaalilautakunta. Samalla heikkeni Kuomintang-puolueen 50 vuotta kestänyt tiukka ote vallasta.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, oli Chen saanut äänistä 41 prosenttia. Toiseksi nousee puolueista riippumaton ehdokas James Soong ja vasta kolmantena on hallitsevan Kuomintang-puolueen ehdokas, varapresidentti Lien Chan.

Taiwanilaiset valitsivat vaaleissa seuraajan 12 vuotta presidenttinä olleelle Lee Teng-huille. Vaaleissa oli kolme tasaväkistä kärkiehdokasta. Mielipidekyselyjä ei saanut tehdä kymmeneen päivään. Äänestysprosentti oli nousemassa 75-80 prosenttiin.

Vaalit olivat jännittävät, sillä pidettiin mahdollisena, että Kuomintang kärsii tappion presidentinvaaleissa. Kuomintag-puolue on lisäksi hallinnut sekä parlamenttia että kansalliskokousta, jonka päätehtävänä on uudistaa perustuslakia. Vaalikampanjan aikana Kuomintang-puoluetta on arvosteltu korruptiosta ja tehottomuudesta sekä vaadittu uudistuksia. Nykyistä presidenttiä on syytetty myös yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Myös Taiwanin suhteet Kiinaan olivat vaalikampanjassa mukana: Chenin puolue on ajanut avoimesti Taiwanin itsenäisyyttä, kun taas riippumattomien Soong on tuonut itsensä esille ehdokkaana, joka parhaiten kykenisi lämmittämään suhteita Manner-Kiinaan.

Vaalin lopullista tulosta odotetaan jännittyneinä, sillä Kiina on uhannut Taiwania voimatoimilla, jos itsenäisyyttä ajava Chen Shui-bian voittaa.
Kiinan pääministerin Zhu Rongjin mukaan Chen Shui-bianin voitto saattaisi johtaa nopeaan ja kiivaaseen reaktioon Kiinalta - jo muutaman tunnin sisällä.

Kiinan armeija valmiudessa

Kiina-Taiwan-grafiikka

Kiina on kohottanut sotilaallista valmiuttaan rannikollaan Taiwanin kohdalla. Kiinan sotilaallinen toiminta alkoi lisääntyä Taiwanin vaalien alettua. Fuzhoun kaupungin yllä lensi taistelulentokoneita ja kaupungin ulkopuolella nähtiin liikkuvan panssarivaunuja ja armeijan kuljetuskalustoa, kertoi hongkongilainen Ta Kung Bao -lehti. Myös Kiinan laivaston on kerrottu kohottaneen valmiuttaan.

Kiina on aikaisemmin sanonut, että sen armeija on valmiustilassa vaalien aikana siltä varalta, että Taiwanin itsenäisyyspyrkimykset vahvistuvat vaalien myötä

Taiwanilaiset pelkäävät tosissaan Kiinan mahdollisia sotatoimia. Monet ovat aloittaneet elintarvikkeiden ja veden hamstraamisen mahdollisen selkkauksen varalle. Myös lentomatkojen kysyntä on kasvanut, kun taiwanilaiset varautuvat poistumaan maasta mahdollisen sodan jaloista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.