Mainos

Itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuosi käynnistyi

Suomen 90-vuotista taivalta vietetään lukuisissa eri tapahtumissa eri puolilla Suomea ja mahdollisimman rennosti.

Suomi-neito täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 90 vuotta. Sitä juhlitaan rennolla otteella ja mahdollisimman vähän pönöttäen läpi vuoden erilaisin tapahtumin.

Juhlavuoden avajaisia vietettiin tänään Helsingissä Finlandia-talossa, jonne oli presidentti Tarja Halosen lisäksi kutsuttu edustajia parista sadasta kunnasta. Presidentin juhlahaastattelussa käsiteltiin muun muassa sotiemme veteraaneja ja maamme tulevaisuutta.

Paikalla oli kaikkiaan puolentoista tuhatta vierasta, jotka nauttivat alkajaisiksi suomalaiskansallista perinneruokaa - kaurapuuroa. Juhlan jälkeen vuorossa olivat kahvi, karjalanpiirakat ja ensi kerran julkisuuteen tuodut Suomi 90 -leivokset.

Tänään esiteltiin suurelle yleisölle lähemmin myös juhlavuoden tunnus ME! Sillä halutaan viitata nykysuomalaisuuden laajuuteen: kantaväestön ja vanhojen vähemmistöjen lisäksi uussuomalaisiin ja ulkosuomalaisiin. Juhlavuoden pääsihteerin opetusneuvos Ritva-Sini Merilammen mukaan tunnuksella halutaan viestittää myös halua siirtyä yltiöyksilöllisyydestä yhteisöllisyyteen.

Kaikelle kansalle tarkoitetut juhlavuoden nettisivut ovat myöskin avautuneet osoitteessa www.suomi90finland.fi.

Kaikki laulamaan 5. joulukuuta

Suomi 90 -juhlavuoden profiili jää melko matalaksi, sillä nyt tähyillään jo kymmenen vuoden päähän, jolloin ovat vuorossa maamme satavuotisjuhlat. Mutta profiilin mataluudesta huolimatta tapahtumia riittää kyllä varsin runsaasti tällekin vuodelle. Teemoina ovat nyt historia ja tulevaisuus, luonto ja kesä, kieli ja kulttuuri, musiikki, muotoilu sekä liikunta ja urheilu.

Avajaisten lisäksi juhlavuoden tärppejä ovat heinäkuussa Porissa vietettävä uus- ja ulkosuomalaistapahtuma Suomiareena sekä itsenäisyyspäivän aaton Iloinen vartti itsenäiselle Suomelle.Joulukuun 5. kello 12 toivotaan kaikkien kansalaisten, olkoonpa he missä tahansa, viettävän yhteistä juhlahetkeä laulamalla onnittelulaulu syntymäpäiväsankarille. Tarkoituksena on tarjota suomalaisille ja Suomen ystäville yhteinen kokemus itsenäisyyden juhlinnasta.

Jokainen voi vaikuttaa äänestämällä, mikä on tuo yhteinen onnittelulaulu. Nettiäänestyksessä valittavina ovat laulut Arvon mekin ansaitsemme (säv. trad., san. Jaakko Juteini), Lähteellä (säv. F.A. Ehrström, san. J.L. Runeberg, suom. Elias Lönnrot) ja Sininen ja valkoinen (säv. & san. Jukka Kuoppamäki).

Kansalaisuuden menettäneille sotaveteraaneille kansalaisuus takaisin maksutta

Suomen kansalaisuuden menettäneet sotaveteraanit voivat saada kansalaisuuden takaisin ilmaiseksi.

Sisäministeriön mukaan armeijassa 1939-1945 palvelleilta ei peritä Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlan kunniaksi normaalia maksua kansalaisuusilmoituksen käsittelystä. Kansalaisuusilmoitus maksaa tavallisesti 240 euroa.

Kansalaisuuden myöntämisen edellytyksenä on, että hakija täyttää kansalaisuuslain asettamat vaatimukset.

Vuonna 2003 voimaan tulleen kansalaisuuslain mukaan entinen Suomen kansalaisen tai tämän jälkeläinen voi saada kansalaisuuden ilmoituksella, jos hakija on menettänyt kansalaisuuden lain menettämissäännösten perusteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.