Itsenäiseksi julistautuneessa Kosovossa puhjennut levottomuuksia

Mitrovican kaupungin serbialueella on räjähtänyt kranaatti heti Kosovon itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Uutistoimistojen mukaan kranaatti räjäytettiin YK:n rakennuksen lähellä.

Eri tietojen mukaan myös EU:n rakennuksen lähellä olisi heitetty kranaatti, joka ei ilmeisesti räjähtänyt.

Serbiasukkaan mukaan kaupungissa on uutisoitu yhdestä räjähdyksestä, jonka ei ole kerrottu aiheuttaneen merkittäviä vahinkoja. Hän kuvaili kokonaistilannetta rauhalliseksi, mutta asukkaiden tunnelmaa hyvin hermostuneeksi.

Mitrovica on jakautunut kahtia eteläiseen albaanialueeseen ja pohjoiseen serbialueeseen. Asukkaat eivät ole käytännössä tekemisissä keskenään.

Muualla Kosovossa ei alkuiltaan mennessä ollut raportoitu välikohtauksista. Suomalaisten Kfor-rauhanturvaajien alueella päivä sujui tiedotusupseeri Jaakko Heikkilän mukaan tavanomaisen sunnuntain tapaan. Suomella on Kosovossa noin 400 sotilasta.

Itsenäisyysjulistus aiheuttanut ristitiitaisia reaktioita

Kosovon maakunta julistautui tänään itsenäiseksi Serbiasta. Maakunnan parlamentti antoi ilmoituksen itsenäistymisestä ylimääräisessä istunnossaan iltapäivällä.

Julistuksen mukaan Kosovo on itsenäinen, suvereeni ja demokraattinen valtio. Pääministeri Hashim Thaci sanoi julistuksen heijastavan kansan tahtoa.

Kaikki paikalla olleet 109 parlamentin jäsentä kannattivat itsenäisyyttä. Kymmenen edustajaa, mukaan lukien kaikki serbiedustajat, olivat poissa istunnosta.

Suomen, useimpien muiden EU-maiden ja Yhdysvaltain odotetaan tunnustavan Kosovon nopeassa aikataulussa. EU pitää huomenna ulkoministerikokouksen Brysselissä.

Serbian johto ei hyväksy Kosovon itsenäisyysjulistusta. Presidentti Boris Tadicin mukaan Serbia ei aio koskaan tunnustaa Kosovon itsenäisyyttä.

Serbian televisiossa puhunut pääministeri Vojislav Kostunica puolestaan nimitti Kosovoa valevaltioksi.

Venäjä vaatii turvallisuusneuvostoa koolle Kosovosta

Serbia sai tukea Venäjältä, joka vaati välittömästi YK:n turvallisuusneuvostoa koolle keskustelemaan Kosovon tilanteesta. Diplomaattilähteiden mukaan kokous pidetäänkin vielä tänään.

Venäjän ulkoministeriön mukaan maa odottaa, että Kosovossa olevat YK:n ja Naton joukot ryhtyvät toimiin yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen mitätöimiseksi. Ulkoministeriö sanoi lisäksi kannattavansa Serbiaa sen pyrkimyksissä säilyttää alueellinen yhtenäisyytensä.

Venäjä varoitti, että Kosovon itsenäistyminen lisää etnisen väkivallan sekä uusien konfliktien vaaraa Balkanilla.

EU:n säröily näkyi lausunnoissa

Länsi puolestaan piti päänsä enimmäkseen kylmänä. EU-maat, Suomi mukaan luettuna, pidättäytyivät virallisista kannanotoista ennen maanantain ulkoministerikokousta. Jos kommentteja annettiin, oli yleisimpänä viestinä kehotus säilyttää maltti, välttää väkivaltaa ja pysyä rauhallisena.

Britannia sentään nimitti itsenäisyysjulistusta "tärkeäksi tapahtumaksi" ja Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner toivotti Kosovolle onnea.

Selvemmin rivistöstä irtautuivat Tshekki, Ruotsi ja Slovakia. Tshekkipresidentti Vaclav Klaus varoitti Kosovon voivan panna alulle dominoefektin Euroopassa. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt taas arveli, ettei maa aio tunnustaa Kosovoa ennen maaliskuun alkua, sillä hallitus haluaa kuulla ensin ulkoasianvaliokunnan kannan.

Slovakia puolestaan ilmoitti, ettei se aio ainakaan toistaiseksi tunnustaa Kosovoa.

EU:n yhtenäisyys on repeillyt Kosovo-kysymyksessä, sillä vaikka unionimaiden enemmistö kannattaakin alueen itsenäisyyttä, suhtautuvat Kypros, Kreikka, Romania, Slovakia ja Espanja asiaan nuivasti. Ne pelkäävät oman sisäisen yhtenäisyytensä puolesta.

Innokkaimmin itsenäisyysjulistus otettiin vastaan Albaniassa. Pääministeri Sali Berisha katsoi, että helmikuun 17. päivä merkitsee Kosovon uudelleensyntymistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat