Mainos

Itsemurhien ehkäisyyn etsitään uusia keinoja

Suomi on edelleen synkkä itsemurhavaltio verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Itsemurha on Suomessa nuorten yleisin kuolinsyy. Miehet päätyvät itsemurhaan selvästi naisia useammin.

Suomessa tehdään vuosittain 1200 itsemurhaa. Luku on kolme kertaa suurempi kuin liikenteessä kuolleiden määrä. 15-34 -vuotiaiden ikäryhmässä itsemurha on yleisin kuolinsyy.

- Ylipäätään oman paikan hakeminen ja jalansijan löytäminen maailmassa voi aiheuttaa monen muun asian kanssa yhteissummana sen, ettei jaksa, kehittämisjohtaja Liisa Saaristo Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Terveydenhuollon paineet ovat johtaneet siihen, että itsemurhaa yrittäneet saatetaan lähettää kotiin heti ensiavun jälkeen.

- Ainakin ihmisen oman kertoman mukaan itsemurhayrityksen jälkeen henkilö on herätetty henkiin ja päästetty kotiin ilman sen kummempia, SOS-keskuksen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Työelämän paineet ja yksinäisyys lisäävät itsemurhariskiä

Tuoreimpien tutkimusten mukaan pitkäaikaistyöttömyys voi altistaa itsemurhalle. Myös lisääntynyt yksinäisyys ja työelämän paineet lisäävät itsemurhariskiä.

- Työelämä on aika kovaa. Vaatimustaso on kasvussa, Ruishalme listaa.

Lisääntynyt pahoinvointi näkyy myös Suomen Mielenterveysseuran SOS-keskuksessa. Viime vuonna kriisipuhelimeen tuli lähes tuhat itsemurha-aikeisiin liittyvää soittoa.

- Tehokkaimpia keinoja, että lähdetään kuuntelemaan ihmistä, mikä hänellä on, että hän kokee tulevansa kuulluksi, Ruishalme uskoo.

Suomen Mielenterveysseurassa uskotaan vakaasti, että itsemurhia voidaan ehkäistä. Ensi viikon ajan Mielenterveysseura kerää suomalaisten ajatuksia ja mielipiteitä itsemurhista. Niiden avulla etsitään uusia keinoja itsemurhien ehkäisytyöhön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.