Mainos

Itsemurhat yleisiä EU-alueella

Euroopassa kuolee ihmisiä oman käden kautta enemmän kuin liikenneonnettomuuksissa. Suomi kuuluu kansainvälisessä itsemurhavertailussa yhä kärkimaihin.

Vuosittain Suomessa yksi 2000 miehestä ja yksi 8000 naisesta tekee itsemurhan. Itsemurhien määrä on laskenut viime vuosina. Tästäkin huolimatta Suomi kuuluu yhä maailman kuuden kärkimaan joukkoon yhdessä Venäjän sekä EU:hun kuuluvien Baltianmaiden sekä Unkarin kanssa. EU-maissa itsemurhan tekee hätähdyttävän moni:

- Vuosittain EU-maissa tehdään 58 000 itsemurhaa. Jopa liikenteessä kuolee vähemmän ihmisiä, kertoo terveysasioiden EU-komissaari Markos Kyprianou.

Useimmat itsemurhat ovat seurausta mielenterveysongelmista - ennen muuta masennuksesta. Vaikka mielenterveysongelmat ovat yleisiä, niiden hoitamiseen ei satsata samalla tavalla kuin muiden sairausten hoitoon.

- Hallitukset eivät ole ymmärtäneet, miten suuri vaikutus tällä ongelmalla on kansalaisten elämään. Kun hallitukset oivaltavat tämän, ne toivottavasti antavat riittävästi rahaa. Hallitusten pitäisi antaa enemmän varoja kaikkeen terveydenhoitoon. Ja mielenterveyden hoito tulisi asettaa etusijalle, EU-komissaari Kyprianou toteaa.

Hoidossa on monia puutteita ja ongelmia. Rahalla niistä poistuisi suuri osa. EU tukee myös alan tutkimusta. Tarkoitus on löytää keinoja ennaltaehkäistä mielen sairauksia.

Mielenterveyteen paneudutaan parhaillaan Helsingissä järjestettävässä kansainvälisessä ministeritason konferenssissa.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 14.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.