Mainos

Itsemurhat vähentyneet

Itsemurhat ovat Suomessa vähentyneet kymmenen vuoden takaisesta yhdeksällä prosentilla. Itsemurhien ehkäisyhankkeen tavoite oli noin kaksinkertainen. Hankkeella on kuitenkin kymmenessä vuodessa saatu aikaan mm. laaja yhteistyöverkosto viranomaisten ja järjestöjen kesken.

Itsemurhien huippuvuodesta 1990 vähennystä vuoteen 1996 on noin 18 prosenttia ja lasku on ollut tasaisen varmaa. . Itsemurhien ehkäisyhankkeen aikana noin 100 000 sosiaali-, terveys-, koulutus- ja pelastustoimen sekä kirkon työntekijää etsi keinoja itsetuhoisuuden vähentämiseksi.

Ensimmäisenä maailmassa tehdyn valtakunnallisen itsemurhien ehkäisyprojektin saavutukset ylittivät kansainvälisen arviointiryhmän mukaan moninkertaisesti sen heikkoudet.Ihmisen kriisien tunnistamisessa ja rohkeudessa puuttua havaittuihin ongelmiin on hankkeen aikana edistytty.

Alkoholin osuus itsemurhissa korostuu Suomessa moniin länsimaihin verrattuna. 1960-luvulta asti vapautuneen ja lisääntyneen alkoholin käytön katsotaan kasvattaneen nuorten miesten itsemurhalukuja. Nyt tutkijat miettivät aiheuttaako nuorten naisten lisääntynyt juominen uuden piikin itsemurhatilastoissa.

Projektin johtaja Maila Upanne Stakesista sanoo kuitenkin, että toivoa ei sentään ole heitetty. -Naisten vahvuus ja selviytyminen tuntuu näkyvän hyvin tanakasti itsemurhakuolleisuuden kehityksessä, kaikissakin ikäryhmissä ja siinä on hyvin vähän heittoja.

Vuonna 1996 Suomessa tehtiin 1247 itsemurhaa: miehet 965 ja naiset 282. Maailmanlaajuisesti itsemurhia tehdään miljoona vuodessa. Suomi on kärkipäässä edellään mm. Liettua, Venäjä, Latvia ja Viro.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.