Itsemurhan tehneitä muistettiin – Kynttilätapahtumia eri puolilla Suomea

Tänään on muistettu itsemurhan tehneitä Kynttilätapahtumissa eri puolilla Suomea. Helsingissä kynttilät syttyivät Vanhan Kirkon puistossa. Suomessa päätyy itsemurhaan joka vuosi lähes 800 ihmistä, useammin miehet kuin naiset. Nuorten kuolemista joka kolmannen takana on itsemurha.

– Kyllä se lähes 800 ihmistä on liikaa. Se, että ihminen päätyy sellaiseen ratkaisuun, että ottaa hengen itseltään, se on jotenkin aika iso kertomus huutomerkillä tästä yhteiskunnasta, sanoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

"Ihmisiä ei saa jättää yksin"

Vaikka itsemurhien määrä on Suomessa laskenut 1990-luvun ennätysvuosista, patenttilääkettä itsemurhien ehkäisemiseen ei ole.

– Se on tänäkin päivänä se ratkaisu, että kaikesta häpeästä, pelosta ja leimaantumisesta huolimatta uskallettaisiin jakaa maailmoja, etteivät ihmiset jäisi yksin oman elämänsä kanssa, pohtii Sydänmaanlakka.

Läheisen itsemurhasta selviytyminen ei ole koskaan helppoa.

– Ainut neuvo on minusta se, että kun yksi on poissa, kipu on ihan valtavan suuri. Ainut apu on varmaan se, että löytyy niitä jakamisen pinta-aloja, toisia ihmisiä, joiden kanssa se arki valloittaa elämän uudelleen, toteaa Sydänmaanlakka.

 

Lue myös:

    Uusimmat