Mainos

Itsemurhaisku tappoi seitsemän Israelissa

Israel vastasi iskulla Länsirannalle.

Pojat ja sotakone

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli pommi-iskussa Netanyan kaupungissa aamupäivällä, ilmoitti Israelin poliisi. Itsemurhaiskussa kuoli pommin laukaisija, kaksi muuta miestä sekä neljä naista, joista yksi menehtyi sairaalassa. Iskussa loukkaantui ainakin 60 ihmistä, jotkut heistä vakavasti.

Pommi räjähti lähellä Netanyan keskustaa sijaitsevan Hasharonin ostoskeskuksen sisäänkäynnin edessä. Myöhemmin tänään Israel tulitti kranaatein palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen päämajaa Nablusin kaupungissa Länsirannalla.

Tietoja mahdollisista uhreista ei heti iskun jälkeen ollut. Kranaatti-iskun uskottiin yleisesti olevan vastaus aamupäivän pommiräjähdykseen.

Bush tuomitsi

Aamun räjähdyksessä betonisen ostoskeskuksen lasinen julkisivu hajosi, ja räjähdyspaikan yllä nähtiin sankka savupilvi. Räjähdyshetkellä ostoskeskus oli täynnä asiakkaita, jotka valmistautuivat illalla alkavaan sapatinviettoon. Jos mies olisi päässyt sisälle rakennukseen, olisi uhreja ollut monin verroin enemmän, arveli poliisi.

Netanyan rannikkokaupunki sijaitsee Tel Avivin pohjoispuolella, noin 10 kilometrin päässä Länsirannan alueesta. Kaupungissa on tätä ennen tehty kaksi pommi-iskua kuluvan vuoden aikana. Maaliskuun iskussa kuoli kaksi ja tammikuun iskussa loukkaantui 40 ihmistä.

Israelin pääministeri Ariel Sharon kutsui välittömästi räjähdyksen jälkeen Israelin hallituksen koolle hätäkokoukseen. Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush tuomitsi iskun tuoreeltaan:

-Tänään väkivallan intensiteetti Lähi-idässä saavutti uuden tason. On äärimmäisen tärkeää, että Lähi-idän johtajat selvästi tuomitsevat väkivallan, Bush vaati. Myös palestiinalaisten johto tuomitsi iskun heti.

-Palestiinalaishallinto ei hyväksy viattomien palestiinalaisten tai israelilaisten siviilien murhaamista, ilmoitti palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Tayeb Adbel-Rahim tiedotteessaan tänään.

Hamas ilmoittautui tekijäksi

Islamistinen Hamas-järjestö ilmoitti tänään, että se oli järjestänyt iskun. Hamas ilmoitti asiasta kovaäänisillä perjantain rukoushetken jälkeen Ramallahin kaupungissa Länsirannalla.

Hamasin mukaan itsemurhaiskun tekijä oli järjestön aktivisti, Länsirannan Tulkaremin kaupungista kotoisin ollut nuori puuseppä. Hamas ilmoitti myös, että kyseessä oli seitsemäs isku kaikkiaan kymmenen itsemurhaiskun sarjassa. Järjestö vastustaa palestiinalaisten rauhanneuvotteluja Israelin kanssa.

Pommi takin alla

Poliisin mukaan iskun tekijä oli yrittänyt päästä sisälle ostoskeskukseen, mutta vartija oli pysäyttänyt hänet sisäänkäynnin edessä, jossa pommi sitten räjähti. Vartijan epäluulon oli herättänyt miehen asu: hän oli helteestä huolimatta pukeutunut paksuun pusakkaan. Eräs paikalla ollut kertoi huomanneensa oudosti käyttäytyneen miehen hyvissä ajoin ennen räjähdystä.

-Arvasin, että kyse oli terrori-iskusta. Yritin säästää ihmishenkiä ja pysyttelin paikallani, koska en tiennyt mitä muutakaan tehdä. Jos olisin huutanut ääneen, mies olisi rynnännyt luokseni. Jos olisin varoittanut ihmisiä, he olisivat sännänneet juoksuun ja mies olisi juossut heidän sekaansa, pohti Dudi Aboudi tapahtumia jälkikäteen. Hän kertoi heti soittaneensa kännykällään poliisille, joka ei kuitenkaan ehtinyt paikalle ennen räjähdystä.

-Mies kulki kohti ostoskeskuksen eteläsivun sisäänkäyntiä...meni ja palasi, meni ja palasi muutaman kerran...pysähtyi sitten, katseli ympärilleen kädet taskussa, palasi sitten sisäänkäynnin luo, jonka jälkeen kuului valtava räjähdys, kertoi Aboudi. Hänen teini-ikäinen tyttärensä Shibolet sanoi myös huomanneensa miehen.

-Huomasin nuoren, viiksekkään ja siistiltä vaikuttaneen arabimiehen, joka oli pukeutunut valtavan suureen siniseen pusakkaan. Kuiskasin isälleni: Katso, tuo on varmasti terroristi, kuvaili Shibolet tapahtumia.

Israel iski Gazaan

Aiemmin perjantaina israelilaiset puolestaan ampuivat kaksi ohjusta kohti palestiinalaisten puolisotilaallisten joukkojen tukikohtaa Gazan rannikolla. Toinen ohjuksista osui kuitenkin pellolle ja toinen Välimereen noin 200 metrin päässä Gazan rannikosta. Kenenkään ei tiedetty loukkaantuneen räjähdyksissä, kertoi palestiinalaiskenraali Saeb al-Ajez.

Palestiinalaisten mukaan maasta laukaistavat ohjukset ammuttiin todennäköisesti Gazan ja Israelin välisen itärajan tuntumasta. Israelin armeija ei kommentoinut tapahtumaa.
(STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.