Mainos

Itsemurhaisku ostoskeskuksessa Israelissa

Israelissa tehtiin tänään tuhoisa itsemurhaisku ostoskeskukseen. Ainakin kaksi ääriryhmää on ilmoittanut olevansa iskun takana. Israelin puolustusministeri Shaul Mofaz on vaatinut muun muassa lupaa vastata itsemurhaiskuun sotilaallisesti.

Itsemurhapommittaja laukaisi räjähteillä pakatun kassinsa kauppakeskuksen edustalla Netanjan rannikkokaupungissa. Iskussa on kuollut ainakin viisi ihmistä, ja haavoittuneita on useita kymmeniä. Poliisi kertoo, että ostoskeskuksen vartijat olivat ehtineet estää pommia kuljettaneen miehen pääsyn sisälle ostoskeskukseen. Ohikulkija oli varoittanut vartijoita epäilyttävästä henkilöstä. Pommin räjäyttäjä kuoli todennäköisesti iskussa.

Sekä Islamilainen jihad että Al Aksan marttyyrien prikaatit ovat ilmoittaneet järjestäneensä iskun, joskin jälkimmäisen järjestön Tulkarmin osasto kiisti ilmoituksen.

Israel tuomitsee voimakkain sanankääntein itsemurhapommi-iskun. Pääministeri Ariel Sharonin avustaja sanoo, että isku oli yritys häiritä sekä palestiinalaisten että israelilaisten tulevia vaaleja. Sharonin avustaja Raanan Gissin sanoi uutistoimisto DPA:lle, että jos palestiinalaishallinto ei rankaise iskun tekijöitä, sen tekee Israel. Hän sanoi, ettei tammikuisten palestiinalaisvaalien lähestyminen vapauta palestiinalaishallintoa vastuustaan täyttää velvollisuuksiaan. Sharon pyrkii uudelleen pääministeriksi maaliskuun vaaleissa uuden keskustalaisen Kadima-puolueensa (Eteenpäin) johtajana. Hän on vihjaissut, että uusi puolue olisi halukas sovitteluratkaisuun, mutta on tähdentänyt aloittavansa rauhanneuvottelut vasta, kun palestiinalaishallinto on saanut militantit kuriin.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas puolestaan tuomitsee iskun sanomalla, että se vahingoittaa vakavasti rauhanprosessia.

- Jäljitämme ja otamme kiinni tästä terroriteosta vastuussa olevat henkilöt, Abbas lupasi antamassaan kirjallisessa lausunnossa.

Israelin puolustusministeri vaatii kovia vastatoimia

Israelin puolustusministeri Shaul Mofaz sanoo, että Israel vastaa sotilaallisesti pommi-iskuun. Turvallisuuslähteiden mukaan se merkitsee Islamilaisen jihadin johtajien salamurhia, armeijan iskuja Länsirannalle ja palestiinalaisten liikkumisen tiukentamista Israelin miehittämillä alueilla.

Mofaz aikoo myös pyytää, että armeija saisi aloittaa uudelleen kiistellyn itsemurhapommittajien kotien tuhoamisen. Helmikuussa päätettiin, että itsemurhapommittajien koteja ryhdytään tuhoamaan uudelleen vain, jos "olosuhteet muuttuvat äärimmäisen paljon". Elokuun 2002 jälkeen Israelin armeija tuhosi satojen palestiinalaisten koteja. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat menettelyn ja luonnehtivat sitä kollektiiviseksi rangaistukseksi ja sotarikokseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.