Itsehoitolääkkeiden haitoista ei tiedetä tarpeeksi

Omin päin otetuista lääkkeistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ei tiedä miten lääkettä käytetään. Joka toinen apteekkari ja farmaseutti on havainnut, että asiakkaat eivät tiedä riittävästi itsehoitolääkkeistä.

Apteekkien väki joutuu korjaamaan asiakkaiden vääriä uskomuksia itsehoitolääkkeistä päivittäin. Siksi apteekeissa aloitetaankin teemavuosi Varmista valintasi, jolla pyritään lisäämään lääkkeiden käytön turvallisuutta.

Farmasian oppimiskeskuksessa selvitettiin apteekkien asiakkaiden tietämystä kyselyllä, johon vastasi yhteensä 1147 farmaseuttia, proviisoria ja apteekkaria.

- Asiakkailla on virheellisiä käsityksiä lähes kaikista itsehoitolääkkeistä, mutta erityisesti kipu- ja yskänlääkkeistä. Kipuun käytetään yleisesti useita erinimisiä, samaa lääkeainetta sisältäviä valmisteita. Silloin lääkkeistä on useimmiten enemmän haittaa kuin hyötyä, kertoo asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta.

Tulehduskipulääkkeitä ei hänen mukaansa osata vieläkään yhdistää niiden pitkäaikaisesta käytöstä usein aiheutuviin mahavaivoihin tai päänsärkyyn.

Lääkkeitä ostetaan vääriin vaivoihin

Kyselyyn vastanneista lähes neljännes kertoi huomanneensa vähintään kerran päivässä, että asiakas on ostamassa itsehoitolääkettä käyttötarkoitukseen, johon lääkettä ei ole edes tarkoitettu.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi ohjaavansa asiakkaan lääkäriin lääkkeen myynnin sijaan vähintään muutaman kerran viikossa. Syynä on tavallisimmin epäily sairaudesta, joka ei sovellu itsehoitoon, sairauden tai oireiden epäselvyys, tai pienen lapsen sairaus.

Apteekeilla on vuosittain noin 30-35 miljoonaa itsehoitoon liittyvää asiakaskäyntiä. Vain noin joka kolmas asiakas kysyy oma-aloitteisesti itsehoitolääkkeistä tai itsehoidosta.

Nyt teemavuoden aikana kannustetaan asiakkaita varmistamaan lääkevalintansa ja kysymään myös itsehoitolääkkeiden mahdollisista haitoista laajemminkin. Itsehoitoon on tullut viime vuosina myös uusia, aiemmin reseptillä olleita lääkkeitä, joten tiedontarve on varmasti kasvanut, Teinilä muistuttaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat