Itsehoitokirjoja tarjotaan avuksi masennukseen

Psyykkisten sairauksien hoidon riittämättömyyttä yritetään ratkaista nyt itsehoitokirjojen ja -harjoitusten avulla.

Myös internetin kautta annettava terapia on laajenemassa lisäavuksi lisääntyneiden masennussairauksien hoitoon.

Masennuksesta kärsivistä vain alle puolet etsii hoitoa ja vielä harvempi saa ammattimaista apua. Yhtenä apukeinona ja etenkin varhaisen puuttumisen muotona nähdään kirjan kansiin painettu itsehoito-ohjelma.

– Ihmiselle, joka tarvitsee apua, se voi olla vaikka ensiapua. Ja tavallaan voisi palauttaa sen verran voimia ja lisätä voimautumista, että voisi hakea enemmän apua, yksi kirjan kirjoittajista, erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg kertoo.

– Siellä on tutkittua tietoa näistä häiriöistä systemaattiseen, strukturoituun etenemistapaan puettuna. Siinä on ikään kuin kyse systemaattisesta valmennusohjelmasta, jossa on sen kaltaisia harjoitteita, joita yleisesti käytetään esimerkiksi psykoterapioissa, Stenberg jatkaa.

Terapiaa myös verkosta

Tänään julkistetut opaskirjat on julkaissut Kustannus Oy Duodecimon ja ne on laadittu yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Oppaat pohjautuvat HUS:ssa kehitettyihin verkkoterapioihin.

HUS sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat yhteistyössä kehittäneet kansallisen mielenterveyspalveluiden verkkoneuvontaportaalin Mielenterveystalo.fi:n. Palvelu toimii toistaiseksi Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, mutta on leviämässä asteittain koko Suomeen.

– Se on toimiva lisä suomalaiseen palvelujärjestelmään. Nämähän ovat kansainvälisesti erittäin käytettyjä. Australiassa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa ja Ruotsissa nämä ovat jo ihan arkipäivää julkisessa terveydenhuollossa. Tässä Suomi tulee vähän perästä pitäjänä, Jan-Henry Stenberg kertoo.

Palveluun on tulossa jatkossa neuvontapalveluiden lisäksi myös mahdollisuus omaan verkkoterapiaan, johon lääkäri voi määrätä erillisellä lähetteellä. Verkkoterapia tai itsehoitoharjoituksetkaan eivät ole kuitenkaan korvaamassa fyysisiä terapiaistuntoja, vaan toimivat niiden lisänä.

– Eivät kaikki asiakkaat ole edes halukkaita käymään henkilökohtaisesti säännöllisesti jossakin sitoutuneena tämmöiseen. Minusta on tärkeää, että on sellaisiakin hoitomuotoja, jotka ei ole ajasta tai paikasta riippuvaisia, joita voi sitten itsenäisesti käydä läpi, niin ikään Irti masennuksesta ja Irti paniikista -kirjojen kirjoittamiseen osallistunut psykologi Satu Pihlaja perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat