Mainos

Itkunpurkaus vei Clintonin voittoon?

Maanantaisen tunteenpurkauksen pelättiin kääntyvän senaattoria vastaan. Huomenta Suomessa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan taistelu demokraattien presidenttiehdokkuudesta tulee olemaan tiukka.

Senaattori Hillary Clinton on ottanut niukan, mutta selkeän voiton demokraattien puolella New Hampshiren esivaalissa. Uutistoimisto AP:n mukaan Clinton peittosi osavaltiossa pahimman kilpakumppaninsa, nuoren mustan senaattorin Barack Obaman.

Alustavien tulosten mukaan hän keräsi 39 prosenttia äänistä ja Barack Obama 37 prosenttia.

Voitto oli valtava helpotus Clintonille, joka hävisi yllättäen Obamalle viime viikon Iowan vaalikokouksessa. Iowan vaalin kakkonen John Edwards jäi nyt selkeästi kolmanneksi alle 20 prosentin kannatuksella.

Clintonin voitto tarkoittaa sitä, että tiukka taistelu Obaman kanssa jatkuu seuraavissa esivaaleissa Michiganissa, Nevadassa ja Etelä-Carolinassa.

Obaman ennustetaan olevan vahvoilla Etelä-Carolinassa, mutta Clintonin voitto tuo lisää nostetta hänen hieman alamaissa olleeseen kampanjansa.

Yhdeksi syyksi Clintonin voittoon on epäilty myös hänen yllättävää tunnekuohua vaalitilaisuudessa New Hampshiressä maanantaina. Kun Clintonilta kysyttiin, kuinka hän jaksaa vaalikampanjan keskellä, Clintonin ääni murtui ja hänen silmänsä vettyivät.

Jotkut analyytikot ehtivät jopa arvioimaan, että tapaus kääntyisi Clintonia vastaan, kun äänestäjät näkisivät sen merkkinä heikkoudesta.

McCain voittoisa republikaanien esivaalissa

Vietnamin sodan veteraani John McCain on voittanut republikaanipuolueen esivaalin New Hampshiren osavaltiossa.

McCainin voitto 37 prosentilla oli odotettu, sillä hänen kampanjansa oli keskittynyt jo pitkään yksinomaan New Hampshireen ja sen voittamiseen.

Toiseksi tuli entinen kuvernööri Mitt Romney 32 prosentilla, ja vasta kauas kolmoseksi jäi nyt Iowassa voittanut entinen Arkansasin kuvernööri Mike Huckabee noin 10 prosentin kannatuksella.

Presidentinvaalien lopullinen taistelupari varmistuu supertiistaina 5. helmikuuta, jolloin esivaalit pidetään yli 20 osavaltiossa.

Tutkija: Peli täysin auki

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak myöntää olevansa yllättynyt demokraattien New Hamshiren esivaalien tuloksista. Vielä eilen mielipidemittaukset antoivat ymmärtää, että Barack Obama olisi voittamassa vaalit kymmenen prosentin etumatkalla.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Salonius-Pasternak kertoo, että Hillary Clinton on muuttanut vaalitaktiikkaansa Iowan tappion jälkeen.

- Clintonin viesti on, että halutaan muutosta ja hänellä on tarpeeksi kokemusta sen läpiviemiseen. Hän ottaa hieman Obaman muutosteemaa ja lisää siihen oman kokemuksensa. Hän myös kritisoi Obamaa äänestyskäyttäytymisestä ja vähäisestä kokemuksesta.

Obama puolestaa haluaa uudistaa USA:ta moderniksi valtioksi. Hänen mukaansa Clinton edustaa vanhaa järjestelmää.

Tutkijan mukaan riippumattomien äänestäjien äänet ovat todennäköisesti menneet republikaanien John McCainille ja näin ollen Obama ei ole saanut lisätukea. Rekisteröityneet demokraattiäänestäjät antoivat äänensä Clintonille.

Charly Salonius-Pasternakin mukaan Iowan ja New Hampshiren esivaalit ovat joskus kertoneet Yhdysvaltain presidenttivaalien tuloksen.

- Nämä osavaltiot eivät kuitenkaan edusta Yhdysvaltoja demografisesti, joten peli on ihan täysin auki.

(MTV3-Reuters-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.