Mainos

Iter-reaktorin sijoituspaikasta kiistaa

Yhdysvallat ja Japani haluaa reaktorin Japaniin, EU, Venäjä ja Kiina taas Etelä-Ranskaan.

Yhdysvallat tukee Japania tulevan Iter-fuusioreaktorin sijoituspaikaksi, Yhdysvaltain energiaministeri Spencer Abraham sanoi tänään Tokiossa. EU:n ehdokas on Ranska.

Japanilaisille yritysjohtajille puhuneen Spencerin mukaan Japani on kuitenkin parempi vaihtoehto, koska sillä on tarjota reaktorille ylivoimaisesti parempi sijoituspaikka. EU:n jäsenmaiden tutkimusministerit ovat esittäneet, että reaktorikeskus tulisi Cadaracheen Etelä-Ranskaan. Japanin ehdokas on maan pohjoisosassa sijaitseva Rokkasho.

Sijaintipaikasta oli alun perin tarkoitus päättää jo joulukuussa, mutta koska yksimielisyyttä ei syntynyt, ratkaisu lykättiin myöhemmäksi. Näillä näkymin päätös yritetään saada aikaan helmikuun puolivälissä.

Reaktorihankkeen tarkoitus on selvittää, voisiko atomiytimiä yhdistelemällä tuottaa energiaa taloudellisesti kannattavasti. Fuusioenergian kehittämiseen osallistuvat EU:n, Japanin ja Kanadan lisäksi Etelä-Korea, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat. Niistä Venäjä ja Kiina ovat asettuneet sijaintipaikkakiistassa EU:n tueksi. Koko hankkeen rahoitustarpeeksi on arvioitu kaikkiaan yli 10 miljardia euroa. Sähköä fuusioreaktorin ei odoteta tuottavan ennen kuin aikaisintaan vuonna 2050.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.