Mainos

ITC esittää USA:n terästeollisuuden suojelemista tulleilla

Yhdysvaltain ulkomaankauppakomissio suosittelee, että tuontiteräkselle määrättäisiin reilut lisätullit.

Tämänpäiväisen päätöksen mukaan korotetut tullit voisivat olla voimassa neljä vuotta ja joidenkin tuotteiden kohdalla korotus voisi olla 40 prosenttia. Komissio suositteli myös lisätullien lisäksi myös teräskiintiöitä. Teräksen tuotanto on kasvanut jatkuvasti: kokonaistuotanto kasvoi viime vuonna seitsemän prosenttia ennätysmäiseen 747 miljoonaan tonniin.

Komission raportti luovutetaan presidentti George W. Bushille ennen joulua ja hänellä on reilut kaksi kuukautta aikaa miettiä, salliiko hän tariffien noston.

Yhdysvaltain teräsala on vedonnut valtaviin talousvaikeuksiinsa, joita korotukset helpottaisivat. -Teräskriisi on syvenemässä ja sen selvittäminen vaatii kovimpia mahdollisia lain sallimia tariffitasoja, sanoi Yhdysvaltain terästyöläisten liiton tiedottaja Gary Hubbard. Terästuottajat oivat sanoneet, että tulleja pitää nostaa maan oman tuotannon varjelemiseksi.

Halpateräs syy vaikeuksiin

Amerikkalaiset terästuottajat ovat väittäneet jo pitkään, että maahan tuotava ulkomainen halpateräs on valmistettu kaikenlaisten tukien avulla, ja tämä on ajanut maan oman tuotannon ahtaalle. Tuontiteräs on lähtöisin pääasiassa Brasiliasta, Kiinasta, Venäjältä ja Japanista.

Yhdysvaltain terästeollisuus on ollut alamäessä vuosia. Vielä 1980 ala työllisti 600 000 ihmistä, nyt määrä on pudonnut 210 000:een. Viimeisten kolmen vuoden aikana 26 teräsyhtiötä on hakeutunut konkurssiin, ja maan suurimmat yhtiöt USX ja Betlehem Steel ovat myös talousvaikeuksissa.

Yhdysvaltain hallitus on vaatinut terästeollisuudelta toimia vastineeksi mahdollisista lisätulleista. USX, Betlehem ja kolme muuta yhtiötä ovatkin suunnittelemassa fuusiota. EU on ollut syvästi huolissaan tullien nostosta ja asia saattaa päätyä Maailman kauppajärjestö WTO:n ratkaistavaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.