Mainos

Itävaltaan uusi hallitus huomenna

Itävalta saa uuden, äärioikeistolaisen Vapauspuolueen ja konservatiivisen Kansanpuolueen muodostaman hallituksen huomenna, ilmoitti presidentti Thomas Klestilin kanslia tänään illalla.

Haider, Jörg

Kanslian mukaan Klestil on valmis hyväksymään hallituskoalition. Kansanpuolueen johtajasta Wolfgang Schüsselistä tulee Itävallan uusi liittokansleri. Vapauspuolueen johtaja Jörg Haider ei sen sijaan tule mukaan hallitukseen. Presidentinkanslian illalla antaman lausunnon mukaan Klestil hylkäsi kaksi Vapauspuolueen esittämää ministeriä ja vaati tilalle uusia nimiä. Klestil totesi aiemmin torstaina tavattuaan molemmat puoluejohtajat, että hän haluaa vielä tutustua tarkemmin puolueiden hallitusohjelmaan ja ministerilistaan.

Klestil tapasi yllättäen Jörg Haiderin vielä tänään, ja Itävallan uutistoimiston APA:n mukaan keskusteluja käytiin muun muassa ministerivalinnoista. Schüsselin ja muun hallituksen on määrä saapua perjantaina kello 13 presidentti Klestilin luo vannomaan virkavalansa. Klestil on tehnyt selväksi, ettei hän ole tyytyväinen uuteen sinimustaan hallitukseen, jonka hän uskoo vahingoittavan Itävallan kansainvälistä mainetta. Presidentti on kuitenkin sanonut, ettei hän voi mitään demokratialle.

Klestil hylkäsi kaksi Jörg Haiderin esittämää ministeriehdokasta, kanslian lausunnon mukaan toisen heistä kielenkäytön, toisen vaalikampanjan aikaisen käytöksen vuoksi. Toinen ministeriehdokkaista oli uhannut presidenttiä väkivallalla, jos tämä ei hyväksy hallituskoalitiota. Toinen puolestaan oli vastuussa muukalaisvastaisten vaalimainosten levittämisestä Wieniin lokakuun vaalien alla.

Ainakin tuhat ihmistä kokoontui tänään illalla Wienissä Kansanpuolueen päämajan eteen osoittamaan mieltään.
-Pysäyttäkää Haidar, mielenosoittajat huusivat. Itävalta joutuu uuden hallituksen myötä törmäyskurssille muiden EU-maiden kanssa. 14 EU-maata ilmoitti kannanotossaan maanantaina, etteivät he hyväksy kahdenvälisiä suhteita hallitukseen, johon Vapauspuolue kuuluu. Myös mm. Israel ja Yhdysvallat ovat olleet huolissaan Vapauspuolueen noususta Itävallan hallitukseen.

Julistus ihmisoikeuksien kunnioittamisesta

Vapauspuolueen johtaja Jörg Haider ja Kansanpuolueen Schüssel allekirjoittivat aiemmin torstaina hallitussopimuksen ja presidentin vaatiman julistuksen ihmisoikeuksien ja demokraattisten arvojen kunnioittamisesta. Schüsselin mukaan julistuksen tärkeimpiin kohtiin kuuluu mm. selkeä Eurooppa-myönteinen asenne. Lisäksi Itävallan on hyväksyttävä vastuunsa toisen maailmansodan natsihallinnon aikana tehdyistä rikoksista.

-Liittohallitus työskentelee sellaisen Itävallan puolesta, jossa muukalaisvihalla, juutalaisvastaisuudella ja rasismilla ei ole paikkaa, sanottiin julistuksessa. Myös Haider esiintyi lehdistötilaisuudessa sovittelevasti. -Kenenkään ei tarvitse pelätä Itävallassa mitään. Yritämme vakuuttaa kansainvälisen yhteisön siitä, että Itävallan uusi hallitus on uudistusmielinen hallitus, Haider tähdensi. Vapauspuolue ja Kansanpuolue tukeutuvat vahvaan enemmistöön uudessa parlamentissa. Puolueilla on yhteensä 104 kansanedustajaa 183-paikkaisessa parlamentissa.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.