Mainos

Itävalta yllättyi EU:n uhkauksesta

EU uhkaa jäädyttää diplomaattisuhteensa Itävaltaan. EU sanoo lausunnossaan, että se lopettaa kaikki kahdenväliset suhteet Itävallan kanssa, jos Itävallan äärioikeistolainen Vapauspuolue otetaan mukaan hallitukseen. Itävallassa on yllätytty EU:n uhkauksesta.

Haider, Jörg

EU:n uhkaus jäädyttää diplomaattisuhteet on seurausta Itävallan Vapauspuolueen vaalivoitosta, joka syntyi pitkälti ulkomaalaisvihamielisistä ja juutalaisvastaisista kannanotoista. Itävallan hallitusta on yritetty saada aikaan kolmisen kuukautta, viimeksi myös Vapauspuolueen kanssa.

Ranskan ulkoministeri sanoo, että natsisympatioistaan tunnetun Jörg Haiderin johtamaa Vapauspuoluetta ei saa päästää hallitukseen. Jos niin kuitenkin käy, on EU:n otettava Itävalta erityisen silmälläpidon kohteeksi.
Unkarissa puolestaan pelätään, että maan pääsy EU:hun vaikeutuu jos Vapauspuolue nousee Itävallan hallitukseen. Samalla myös maiden välisten suhteiden uskotaan huononevan.

Itävalta yllättyi

Itävallassa on yllätytty EU:n uhkauksesta jäädyttää diplomaattisuhteet. Itävallan Kansanpuolueen puheenjohtaja Wolfgang Schüssel sanoo pitävänsä EU:n tiukkaa kantaa yllättävänä ja sanoo myös, ettei Itävallassa kaivata oppituntia demokratiasta. Schüsselin Kansanpuolue on käynyt hallitusneuvotteluja vaalit voittaneen Vapauspuolueen kanssa, joka on aiheuttanut suuttumusta ulkomaalaisvastaisilla kannanotoillaan.

Lipponen kehotti sopuun

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kehotti tänään Itävallan nykyisiä hallituspuolueita, sosiaalidemokraatteja ja konservatiiveja, sopimaan keskinäiset kiistansa, jotta Itävallan demokraattinen kehitys ja kansainvälinen asema voitaisiin turvata. Lipposen totesi lausunnossaan, että näillä kahdella puolueella on suurin vastuu nykyisessä tilanteessa.
(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.