Mainos

Itävalta-ryhmä tapasi puolueiden edustajia

Itävallan poliittista tilannetta arvioiva niin sanottu kolmen viisaan ryhmä on keskustellut Itävallan puolueiden edustajien kanssa, mutta ei edelleenkään suostunut kommentoimaan käymiään keskusteluja.

Ryhmä tapasi ainakin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Alexander van der Bellenin, parlamentin puhemiehen Heinz Fischerin ja ammattiyhdistysjohtaja Fritz Verzetnitschin.

Ryhmän, johon kuuluvat presidentti Martti Ahtisaari, saksalainen Jochen Frowein ja espanjalainen Marcelino Oreja, on määrä tavata vielä Vapauspuolue FPÖ:n johtoa ennen sunnuntaita. FPÖ:n päähahmon Jörg Haiderin tapaaminen ei kuitenkaan ole suunnitelmissa.

Eurooppalaiset arvot syynissä

Kolmikko keskusteli myöhään perjantaina liittopresidentti Thomas Klestilin kanssa. Aikaisemmin eilen ryhmä

Wolfgang Shüssel

tapasi liittokansleri Wolfgang Schüsselin sekä muita Itävallan hallituksen edustajia. Ryhmä keskusteli myös juutalaisyhteisön johtajan kanssa.

"Kolmen viisaan" tehtävänä on arvioida Itävallan sitoutumista eurooppalaisiin arvoihin muun muassa vähemmistöjen, pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien osalta. Ryhmä raportoi Itävallan tilanteesta lähikuukausina EU:lle, jonka jäsenmaat jäädyttivät suhteensa Itävaltaan äärioikeistolaisen Vapauspuolueen noustua maan hallitukseen.

Kysymykseen, milloin ryhmä julkistaa selvityksensä, Ahtisaari vastasi Klestilin tapaamisen jälkeen vain: -Sitten, kun aika on oikea.

Gusenbauer: Boikotti purettava

Itävaltalaisen oppositiojohtajan Alfred Gusenbauerin mukaan keskustelu Itävallassa voi lähteä käyntiin vasta, kun EU-maat purkavat Itävallan vastaisen boikottinsa. Ruotsissa vieraillut Gusenbauer puhui sosialistien nuorisojuhlatapahtumassa Malmössä tänään.

-Boikotti Itävallan hallitusta vastaan ei ole auttanut. Olemme keskustelleet vain siitä, miten pääsemme boikotista eroon, sanoi Gusenbauer uutistoimisto TT:lle. Gusenbauerin on määrä tavata Ahtisaari kollegoineen huomenna.

Gusenbauerin mielestä näiden vierailu Itävallassa on rakentavaa toimintaa, ja hän toivoo loppuraportin johtavan boikotista luopumiseen. Sitä vastoin Haiderin puolueen arvostelua on Gusenbauerin mielestä paikallaan jatkaa, koska hänen mukaansa puolue ei ole muuttanut arvostuksiaan kuluneiden kuukausien aikana.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.