Itävalta-ryhmä: Pakotteet pois

EU:n Itävalta-työryhmä piipahti tänään Pariisissa luovuttamassa raporttinsa Ranskan presidentille Jacques Chiracille. Presidentti Martti Ahtisaari, entinen Espanjan ulkoministeri Marcelino Oreja sekä saksalainen professori Jochen Frowein viipyivät presidentin luona 45 minuuttia.

Viisaiden miesten työryhmä ei kommentoinut työtään sanallakaan sen paremmin saapuessaan kuin lähtiessään. Chirac tuli työryhmän lähtiessä ulos kättelemään Ahtisaaren, mutta ei myöskään sanonut mitään. Tapaamisessa oli läsnä myös Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine.

Ranskan presidentin tiedottaja Catherine Colonna ilmoitti, että raportti lähetetään nyt kolmelletoista EU-maan hallitukselle, jotka keskustelevat jatkotoimista Itävallan vastaisen boikotin suhteen. EU-maiden johtajat tapaavat toisensa seuraavan kerran Biarritzin huippukokouksessa lokakuun puolivälissä.

Raportissa viisaat suosittavat, että boikottitoimet Itävallan hallitusta vastaan puretaan. Kovinta arvostelua raportti suuntaa Itävallan oikeusministeriä Dieter Böhmdorferia vastaan.

Työryhmä asetettiin kesällä, ja sen jäsenet valitsi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen johtaja Luzius Wildhaber. Ryhmän tehtävä oli selvittää Itävallan ihmisoikeustilannetta ja Vapauspuolue FPÖ:n luonnetta.

Äärioikeistolaisena pidetyn FPÖ:n nousu hallitukseen sai muut EU-maat jäädyttämään poliittisen tason suhteensa Itävaltaan tammikuun lopulla.

Pääministeri Paavo Lipponen pääsee keskustelemaan Itävallan vastaisesta boikotista Chiracin ja pääministeri Lionel Jospinin kanssa ensi viikolla. Hän vierailee Pariisissa ensi torstaina.

Ahtisaaren oli määrä jatkaa matkaansa Pariisista Indonesiaan, jossa hän osallistuu International Crisis Groupin johtokunnan kokoukseen Jakartassa.

Espanjalainen El Pais-lehti kertoi jo aiemmin päivällä, että EU:n kolmen viisaan miehen raportti antaa Itävallalle puhtaat paperit. Lehti sanoo, että työryhmän mielestä Itävallan vastaiset pakotteet tulee purkaa, sillä ne on usein ymmärretty väärin ja joissain tapauksissa tavalliset itävaltalaiset ovat joutuneet syntipukeiksi.

Lehti kertoo, että Itävallan hallituksen suhtautuminen vähemmistöihin, pakolaisiin ja maahanmuuttajiin on raportin mukaan aivan samanlaista kuin muissakin EU-maissa.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat