Mainos

Itävalta pelkää laitonta muuttoaaltoa Romaniasta

Itävallan sisäministeri Karl Schlögl patistaa Unkaria ja Tshekkiä säätämään viisumipakon Romanian kansalaisille mahdollisimman pian. Schlöglin jo aiemminkin viljelemä ajatus sai vauhtia pääsiäisenä, kun kuutisenkymmentä Romaniasta Tshekkiin lentänyttä romanialaista yritti tunkeutua laittomasti Itävaltaan. Rajaviranomaiset estivät yrityksen perjantaina ja palauttivat Bukarestista lähtöisin olleen ryhmän Prahaan.

Sisäministeri Schlöglin mukaan romanilaisten laittomat rajanylitysyritykset ovat lisääntyneet viime aikoina "dramaattisesti". Schlögl esitteli Wienissä ilmestyvässä Kurier-lehdessä sunnuntaina tilastoa, jonka mukaan viime vuonna peräti 14 000 romanialaista yritti päästä laittomasti Itävaltaan joko Tshekin tai Unkarin kautta.

Unkarin ulkoministeriö pitää itävaltalaisten huolta liioiteltuna. Valtiosihteeri Gabor Vilagosin eilen julkisuuteen tuomassa tilastossa laittomia rajanylitysyrityksiä oli viime vuonna Itävaltaan vain parituhatta. Unkari suhtautuukin hyvin vastahakoisesti romanialaisten viisumipakkoon, joka koskisi samalla myös Romaniassa asuvia kahta miljoonaa etnistä unkarilaista.

Sen sijaan Tshekissä asiaa harkitaan. Tshekillä ei ole yhteistä rajaa Romanian kanssa. Viisumipakosta joudutaan Unkarissakin keskustelemaan lähivuosina, sillä Unkari pyrkii Euroopan unioniin yhdessä Tshekin, Puolan, Slovenian ja Viron kanssa. Asia on kiperä, sillä noin neljä miljoonaa etnistä unkarilaista on jäämässä EU-rajan taakse. Unkarilaisia asuu kotimaansa rajojen tuntumassa Euroopassa Romanian lisäksi myös Slovakiassa, Ukrainassa ja Jugoslaviassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.