Mainos

Itävalta-kysymys varjostaa Lissabonin EU-kokousta

Viidentoista EU-maan johtajat kokoontuvat tänään Lissaboniin. Erityishuippukokous aloittaa työnsä käsittelemällä virallisen teemansa mukaan työllisyyttä mutta myös Itävalta-suhteet nousevat puheenaiheeksi.

EU-johtajien on määrä sopia kunnianhimoinen tavoiteohjelma, jonka avulla EU:n pitäisi kymmenessä vuodessa nousta maailman kilpailukykyisimmäksi talousalueeksi. Pakettiin sisältyy toimia tietotekniikan saattamiseksi laajempaan käyttöön, sähköisen kaupankäynnin edistämistä, kilpailun vapauttamista ja koulutusta kaikille ikäryhmille.

EU:ssa on kadehtien seurattu Yhdysvaltojen kehitystä, jossa työttömyys on teknologiavetoisen kehityksen myötä painunut alle viiden prosentin. Euroopassa tullaan jälkijunassa ja kehityksen esteenä on muun muassa koulutetun työvoiman puute. EU-maiden välillä ei ole näissä kysymyksissä suurempia erimielisyyksiä, ja suunnitelmat hyväksyttäneen kitkatta.

Itävalta viimeiseksi

Wolfgang Shüssel

Huippukokouksen hankalin kysymys eli Itävallan vastainen boikotti otetaan EU-johtajien keskusteluissa pöydälle vasta puolen yön maissa päivällisillä. Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel on pyytänyt puheenvuoroa päivällisen aikana. Hän tulee tuolloin vaatimaan EU-maita laatimaan ehdot, millä boikotti voidaan purkaa.

Muiden EU-maiden puolelta ei ole kuulunut ehdotuksia toimien lakkauttamisesta tai löyhentämisestä, vaikka boikotille onkin usealta taholta toivottu nopeaa loppua. Schüssel valitti kokouksen edellä, että kahdenvälisiksi tarkoitetut toimet vaikuttavat myös EU:n toimintaan, vaikka näin ei pitänyt tapahtua.

Boikotti näkyy jo aikaisemmin päivällä; perinteinen perhekuva on tulehtuneen tilanteen takia korvattu ryhmäkuvalla. Ranskan ja Belgian johtajat ilmoittivat etukäteen, etteivät aio esiintyä Schüsselin rinnalla kuvassa.

Lipponen jää kotiin

Paavo Lipponen jättää Lissabonin huippukokouksen väliin sairastumisen vuoksi.

Suomen valtuuskuntaa johtaa pääministerin sijaisena valtiovarainministeri Sauli Niinistö, sillä pääministeri Paavo Lipponen joutui vatsataudin takia jäämään kotiin. Presidentti Tarja Halonen osallistuu kokouksen ulkopoliittisia asioita käsitteleviin osiin. Mukana on myös ulkoministeri Erkki Tuomioja. Huippukokous päättyy perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.