Mainos

Itävalta karsastaa yhä Turkin EU-jäsenyyttä

Itävalta haluaa yhä, että Euroopan unioni säilyttäisi Turkin erityiskumppanuuden täyden EU-jäsenyyden vaihtoehtona. Turkki on ilmoittanut täysjäsenyyden olevan ainoa vaihtoehto.

Jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuvat tämän vuoksi vielä kerran sunnuntai-iltana pohtimaan, millaisella neuvottelutekstillä Turkin jäsenyydestä aletaan neuvotella.

Kukaan ei enää vakavasti epäile, etteivätkö neuvottelut alkaisi suunnitellusti maanantaina. Juhlavaksi tarkoitetun avajaistilaisuuden luonne voi kuitenkin muuttua kiusallisen happamaksi.

Turkki on selvästi ilmoittanut, ettei maa aio neuvotella mistään muusta kuin täydestä jäsenyydestä.

Itävalta haluaisi kuitenkin painottaa erityiskumppanuutta siinä tapauksessa, että EU ei kykene "sulauttamaan" Turkin täysjäsenyyttä. Jäsenyys ei siten olisi taattu, vaikka Turkki itse täyttäisi kaikki ehdot.

Aiempien jäsenyysneuvottelujen yhteydessä EU:n omaa laajentumiskykyä ei ole pidetty esillä.

Itävallassa on pelätty muun muassa sitä, että 70 miljoonan asukkaan köyhä muslimimaa nielisi liikaa EU:n tukirahoja ja tekisi päätöksenteon mahdottomaksi.

Itävalta puolustaa liittolaistaan Kroatiaa

Itävalta toivoo niin ikään, että myös Kroatian jäsenyysneuvottelut avattaisiin ensi viikolla. Neuvottelujen piti alkaa jo maaliskuussa, mutta ehtona ollut Kroatian yhteistyö Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa on ollut riittämätöntä.

Itävalta on maan pitkäaikainen liittolainen.

Viime päivinä on arveltu, että Itävalta pitää tiukkaa Turkki-linjaa viimeiseen asti lähinnä siksi, että se saisi muilta mailta myönnytyksiä Kroatian kohdalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.