Mainos

Itävalta haluaa Waldheimin pois natsilistalta

Itävalta haluaisi lopullisesti poistaa hakaristin langettaman varjon maan entisen presidentin Kurt Waldheimin yltä.

Kurt Waldheim

Itävalta on pyytänyt Yhdysvaltain viranomaisia poistamaan Itävallan entistä presidenttiä ja YK:n entistä pääsihteeriä Kurt Waldheimia koskevan maahantulokiellon. Asian esitti Itävallan ulkoministeri BenitaFerrero-Waldner tavatessaan eilen Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin.

Kurt Waldheim on ollut Yhdysvaltain natsilistalla vuodesta 1987, koska häntä epäillään osallisuudesta Toisen maailmansodan aikaisiin rikoksiin natsien puolella. Ulkoministeri Ferrero-Waldner vetoaa CIA:n tietoihin, joiden mukaan mikään ei tue väitettä. Ex-presidentin rikoksia ei ole voitu koskaan todistaa.

Waldheim palveli Saksan armeijassa upseerina 1940-luvulla. Hänen työkenttänsä oli Balkanilla, jossa natsit tuhosivat tuhansia juutalaisia. Yleisesti on päätelty, että Waldheimin oli pakko tietää joukkomurhien valmistelusta työkentällään Balkanilla.

Kurt Waldheim myönsi vuonna 1996 elämänkerrassaan, että hän on salannut tietoisesti armeija-aikansa 1942-1945, mutta hän ei katso tehneensä mitään rikollista tai väärää palvelusaikanaan.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.