Itävalta: Haiderin Vapauspuolue hallitukseen

Oikeistolaisen vapauspuolueen puheenjohtaja Jörg Haider on johtavassa roolissa Itävallan lähipäivien hallitusneuvotteluissa, vaikka hän aikoo itse pysyä hallituksen ulkopuolella. Wienissä hallituksesta poisjääminen tulkitaan äärioikeistolaisista kommenteistaan tunnetun Haiderin yritykseksi varata itselleen myös hallituksen arvostelijan rooli.

Haider, Jörg

Natsisympatioitaan viime vuosina avoimesti ladellut Haider on viime päivien hallitusneuvotteluissa esiintynyt korostetun maltillisesti. Hänen mukaansa hallitusneuvottelut konservatiivisen kansanpuolueen ÖVP:n kanssa ovat sujuneet hyvässä hengessä ja että puolueet ovat rakentamassa hyvää tulevaisuutta Itävallalle.

Haider taktikoi

Haiderin vapauspuolueen nousu hallitukseen näyttää jo selvältä. Taitavana populistina tunnetun, 50-vuotta tänään täyttäneen Kärntenin maakunan pääministerin ei uskota kaatavan hallitusneuvotteluja kysymyksiin EU-jäsenyydesta, ulkomaalaisista tai natsimenneisyydestä. Valta on nyt Haiderin ulottuvilla ensimmäisen kerran eikä hän enää aio siitä luopua.

Mitä todennäköisimmin Itävallan uudeksi liittokansleriksi, 30 vuotta kestäneen sosiaalidemokraattien valtakauden jälkeen, nousisi pitkään ulkoministerinä ollut kansanpuolueen puheenjohtaja Wolfgang Schüssel. Hän on tänään yrittänyt useaan otteeseen korostaa olevansa takuumies sille, ettei vapauspuolue ryhdy harjoittamaan hallituksessa äärioikeistolaista politiikkaa.


Haider tekee kuitenkin taktisesti taitavan liikkeen jäämällä Kärntenin provinssijohtajaksi. Tästä asemasta hän voi myös arvostella uuden hallituksen politiikkaa ja ajaa tarvittaessa nimenomaan oikealta ohi. Toisaalta FPÖ:n karismaattinen vetäjä ei lähetä hallitukseen mitään lampaita. Thomas Prinzhorn FPÖ:n todennäköinen ykkösmies hallituksessa muistetaan syksyn vaaleja edeltäneestä väitteestä, jonka mukaan Itävallan ulkomaalaisten syntyvyyttä on lisätty erityisillä hormoneilla ja näin itävaltalaisten asema on yhä tukalampi omassa kotimaassaan.

Israel ja Ruotsi huolissaan

Haiderin natsimielisiksi tulkitut lausunnot ovat herättäneet levottomuutta ulkomailla. Vapauspuolueen mahdollinen valtaannousu Itävallassa huolestuttaa jo ainakin Ruotsin ja Israelin poliittista johtoa. Maiden pääministerit ilmaisivat kantansa kokoontuessaan Tukholmassa yhdessä lähes viidenkymmenen muun huippupoliitikon kanssa.

Hallitusneuvotteluja on käyty Itävallassa jo yli kolme kuukautta. Hallitusta yrittävät nyt siis muodostaa porvarillinen Kansanpuolue ja äärioikeistolainen Vapauspuolue. Hankkeella ei ole Itävallan liittopresidentin Thomas Klestilin tukea.

Seuraavassa muutamia Haiderin eniten huomiota herättäneistä lausunnoista:

Lokakuu 1990 - "Sotilaamme eivät olleet rikollisia, vaan enintään uhreja". Haiderin puheesta sotaveteraanien vuosittaisessa tapaamisessa, johon osallistui runsaasti entisiä SS-miehiä.

Kesäkuu 1991 - Haider ylisti natsi-Saksan "pätevää" työllisyyspolitiikkaa.

Helmikuu 1995 - Haider puhui parlamentissa "kansallissosialistien rangaistusleireistä". Tällä hän antoi ymmärtää natsien keskitysleireihin vietyjen ihmisten syyllistyneen johonkin rikokseen.

Joulukuu 1995 - Haider sanoi televisiossa natsien SS-joukkojen olleen osa Saksan armeijaa ja ansaitsevan näin "kaiken kunnian ja kunnioituksen", jota armeijalle osoitetaan.

Lokakuu 1999 - Haider vaati vaalikampanjassaan "ylettömän ulkomaalaistamisen" (Überfremdung) lopettamista. Samaa sanaa käytti aikanaan natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels.

Itävalta kuului vuodesta 1938 natsi-Saksaan Ostmark-nimisenä alueena. Liittymistä Saksaan kannatti varsin suuri osa itävaltalaisista. Sodan jälkeen Itävalta jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen. Miehityksen päättyessä 1955 Itävalta sitoutui pysymään puolueettomana valtiona.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat