Mainos

Itävalta ei lamaannuta EU:ta

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel on luvannut, ettei Itävalta aio lamauttaa EU:n päätöksentekoa käyttämällä veto-oikeutta. Hän myös ilmoitti, että EU-mailla on neljä kuukautta aikaa perua Itävalta-pakotteet, ennen kuin asiasta järjestetään kansanäänestys Itävallassa.

Wolfgang Shüssel


Itävallan hallituspuolueet, Kansanpuolue ja Vapauspuolue, päättivät eilen järjestää ei-sitovan kansanäänestyksen 14 muun EU-maan Itävalta-boikotista. Hallitus kysyy kansalaisilta, pitäisikö sen käyttää "kaikkia soveliaita keinoja" mm., jotta "muut EU-maat purkavat viipymättä epäoikeudenmukaiset pakotteet Itävaltaa vastaan".

Vapauspuolueen entinen johtaja Jörg Haider oli taas eilen uhannut veto-oikeudella. Kysyttäessä, sisältyykö kansanäänestyspäätöksen sanontaan "kaikkia soveliaita keinoja" mahdollisuus käyttää veto-oikeutta, Haider vastasi: -Tietysti. Kärntenin osavaltion pääministeri Jörg Haider ei ottanut vastaan ministerinsalkkua helmikuussa muodostetussa hallituksessa ja luopui toukokuussa myös Vapauspuolueen puheenjohtajan tehtävistä tilanteen rauhoittamiseksi.

Kansanäänestys Haiderin voitto


Wieniläisen Der Standard -lehden mukaan Itävallan hallituspuolueiden päätös kysyä kansan mielipidettä EU-maiden boikotista oli voitto oikeistopopulisti Jörg Haiderille. Lehti pitää kansanäänestyspäätöstä sitäkin merkittävämpänä, kun muistetaan, että konservatiivinen Kansanpuolue oli alkujaan yhtenä miehenä torjunut kansanäänestysajatuksen ja aiemmin johtanut Itävallan EU:hun. on ilmoittanut, että EU-mailla on neljä kuukautta aikaa perua Itävalta-pakotteet, ennen kuin asiasta järjestetään kansanäänestys Itävallassa.

EU:n komissio pahoittelee kansanäänestystä


EU:n komissio pahoitteli tänään Itävallan päätöstä järjestää kansanäänestys EU-maiden Itävalta-boikotista. Komission edustaja Peter Guildford sanoi Brysselissä, että EU tekee voitavansa estääkseen Itävallan mahdolliset EU:n päätöksenteon hidastamisyritykset. Hän jatkoi, että Itävallalla toki on oikeus järjestää kansanäänestys. Itävallan hallitus pyrkii kansanäänestyksellä saamaan väestön tuen hallituksen pyrkimyksille poistaa pakotteet. Äänestyksen tulos ei ole sitova.
(STT-DPA-APA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.