Mainos

Itävalta aikoo pysyä puolueettomana

Eilen virkavalansa vannonut liittokansleri Viktor Klima painotti tänään, ettei Itävallan 41 vuotta kestäneeseen puolueettomuusasemaan ole tulossa muutoksia ilman kansan tukea. Itävallan ulko- ja turvallisuuspolitiikka on perinteisesti ollut konsensuspolitiikkaa. Aion jatkaa tällä linjalla, Klima sanoi pitäessään ensimmäistä puhettaan parlamentissa.

EU-jäsenyys ja Itä-Euroopan maiden pyrkimykset liittyä Natoon ovat herättäneet Itävallassa vilkkaan poliittisen keskustelun puolueettomuudesta, joka on kirjattu maan toisen maailmansodan jälkeiseen perustuslakiin.

Sosiaalidemokraatit kuten myös enemmistö itävaltalaisista vastustavat maan puolueettomuusaseman muuttamista. Toinen hallituspuolue, konservatiivinen kansanpuolue sen sijaan on ilmaissut kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Kliman mukaan hänen hallituksensa on aktiivisesti mukana rakentamassa yhteistä eurooppalaista turvallisuusrakennetta, mutta pidättäytyy sitomasta Itävaltaa mihinkään puolustusliittoon. Klima totesi myös, että Itävalta täyttää Euroopan yhteiseen valuuttaan siirtymisen ehdot ja aikoo olla mukana ensimmäisten maiden joukossa, kun eurovaluuttaan siirrytään. Hän asettui puolustamaan ns. vakauspakettia, jolla on tarkoitus varmistaa Emuun liittyvien maiden budjettikuri.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.