Mainos

Itävallassa kansanäänestys Natosta

Itävallassa pidetään kansanäänestys liittymisestä Natoon, jos hallitus ja parlamentti kannattavat liittymistä, kertoi Itävallan liittokansleri Viktor Klima tänään Itävallan uutistoimistolle APA:lle.

Itävallan hallituspuolueet, Kliman johtama sosiaalidemokraattinen puolue ja konservatiivinen kansanpuolue ovat syvästi eri mieltä Nato-kysymyksessä. Sosiaalidemokraattien mielestä Itävallan turvallisuuden pitäisi edelleen rakentua puolueettomuudelle. Varaliittokansleri ja ulkoministeri Wolfgang Schüsselin johtama kansanpuolue haluaa maan liittyvän Natoon vuoteen 1999 mennessä.

Puolueiden pitää päästä asiasta yksimielisyyteen viimeistään maaliskuussa, kun niiden on esitettävä ratkaisunsa parlamentille. Itävallan nykyiset turvallisuusjärjestelyt toimivat hyvin puoluettomuuden ja solidaarisuuden pohjalta, sanoi Klima. Nato-jäsenyyskysymystä on hänen mukaan tarkasteltava huolellisesti. Sotilasliitto on selvästi ristiriidassa puolueettomuuden kanssa, Klima lisäsi ja muistutti, että hänen on valtionpäämiehenä huolehdittava siitä, että "syntyy paras ratkaisu Itävallan eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan kannalta".

Itävalta sitoutui vuonna 1955 perustuslakinsa nojalla pysymään puolueettomana. Tämä oli Neuvostoliiton ehto valtiosopimukselle, jolla Itävalta sai takaisin itsenäisyytensä tultuaan vuonna 1938 liitetyksi Saksaan.

Itävalta on ollut tarkkailijana Länsi-Euroopan unionissa WEU:ssa liityttyään vuonna 1995 EU:hun. Se on jäsenenä myös Naton rauhankumppanuusohjelmassa ja Euroatlanttisessa kumppanuusneuvostossa EAPC:ssä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.