Mainos

Itävallan vyöryissä uskotaan 38 kuolleen - evakuointi jatkuu

Itävallan tuhoisien lumivyöryjen alta on löydetty jo 33 kuolonuhria. Galtürissä tiistaina sattuneiden vyöryjen alta on löydetty 28 kuollutta. Viisi ihmistä on edelleen kateissa.

Samalla alueella Valzurissa toissapäivänä sattuneessa vyöryssä kuoli puolestaan ainakin viisi ihmistä.

Matkailijoiden evakuointi lumivyöryjen koettelemasta Itävallasta jatkuu tänään. Jo torstaina saatiin päätökseen evakuointi Galtüristä, joka myös sijaitsee Paznaun laaksossa. Itävallan viranomaiset ovat tähdentäneet, että kyse ei ole pakkoevakuoinnista, mutta että halukkaat pääsevät lähtemään.

Paznaun laaksossa on vielä noin 8 000 turistia. Evakuointilennoille heistä on ilmoittautunut noin 5 000.

Tiet Paznaun laaksossa ovat olleet liikennekiellossa jo runsaan viikon lumivyöryvaaran vuoksi. Kaikkiaan 38 ihmisen uskotaan kuolleen Paznaun lumivyöryissä. Heistä on löydetty kuolleina 34. Viranomaisten mukaan myöskään neljän kadoksissa olleen löytymisestä hengissä ei ole toivoa.

Suomalaisilla ei hätää, evakuointi viivästyy

Uusin vyöry sattui toissailtana vain neljän kilometrin päässä Ischglistä, missä on motissa 46 suomalaista matkailijaa. Aurinkomatkojen Liisa Mäkelä kertoi eilen Ischglistä, ettei sieltä evakuoida ketään torstaina aikana - etusijalla ovat ensin Galtürissä ja sen jälkeen Valzurin ympäristössä olevat ihmiset, jotka ovat suoranaisessa hengenvaarassa.

Ischglin keskustassa on Mäkelän mukaan turvallista ja tilanne edelleen rauhallinen eikä matkailijoilla ole mitään hätää. Myös säätila on parantunut ja tänään Ischglissä paistoi jo aurinko. Kaupungista pois johtavaa tietä ei Mäkelän tietojen mukaan saada kuitenkaan auki ainakaan ennen huomisiltaa. Myös Tjäreborgin runsaan 50 matkailijan suomalaisryhmä oli edelleen St. Antonin hiihtokeskuksessa. Motissa olleiden suomalaisten pitäisi ennakkosuunnitelmien mukaan lähteä kotimatkalle vasta lauantaina, mutta jos tiet saadaan auki, heidät kuljetetaan heti turvallisempaan paikkaan, kertoi Kaija Holm Tjäreborgilta.

Itävallan lumivyörytilanne on sikäli poikkeuksellinen, ettei Galtüriä ja Valzuria ole aiemmin pidetty vyöryille alttiina alueina. Galtürissä on tallennettu tietoja lumivyöryistä jo 400 vuoden ajan, eikä paikkakunnan kirjoihin ole jäänyt merkintää yhdestäkään tuhoisasta lumivyörystä. Valzurin epäonninen kylä piti evakuoida jo keskiviikkona, mutta lennot keskeytettiin huonojen sääolojen takia. Muutamaa tuntia myöhemmin tappava lumi vyöryi kylään.

Evakuointeja on hoitanut 40 helikopteria Itävallasta, Yhdysvalloista ja Sveitsistä.
(STT-AFP-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.