Mainos

Itävallan presidentti vierailulle Brysseliin

Itävallan presidentti Thomas Klestil tekee virallisen vierailun EU:n komissioon Brysseliin maaliskuun alussa. Komission edustajan Ricardo Levin mukaan vierailu tapahtuu 8. maaliskuuta. Komission puheenjohtajan Romano Prodin lisäksi Klestil tapaa myös muita komissaareja.

Levi korosti, että komissio ylläpitää normaaleja työsuhteita Itävallan johtoon huolimatta siitä, että 14 EU-maata on keskeyttänyt kaikki ministeritason yhteydet Wieniin. -Ovemme ovat auki Itävallan presidentille, Levi sanoi komission päivittäisessä lehdistötilaisuudessa. Hän korosti, että Klestilillä on tärkeä rooli Itävallan uuden hallituksen sitomisessa Eurooppa-myönteiseen politiikkaan. Vierailu on kytköksissä Klestilin rooliin Itävallan poliittisen järjestelmän valvojana, hän sanoi. Aloite vierailusta tuli Itävallan puolelta ja Prodi vahvisti heti, että se sopii. Levi luonnehti Klestiliä ja Prodia "vanhoiksi ystäviksi".

EU:n komissio ja 14 jäsenmaata ovat sanoneet, etteivät Itävallan vastaiset pakotteet vaikuta normaaliin EU-yhteistyöhön. Tästä huolimatta Itävallan ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner sai varsin viileän vastaanoton virkaveljiltään ja -sisariltaan EU:n ulkoministerikokouksessa maanantaina.

Kokouksessa Ferrero-Waldner vetosi muihin EU-maihin, jotta ne arvioisivat Itävallan hallitusta sen tekojen eikä Vapauspuolueen johtajan Jörg Haiderin lausuntojen perusteella. Vain Itävallan presidentillä, liittokanslerilla ja ulkoministerillä on oikeus puhua maan nimissä, ei Kärntenin osavaltion pääministerillä, ulkoministeri sanoi viitaten Haideriin.

Lisäksi Ferrero-Waldner vaati, ettei Itävaltaa saa jättää ulkopuolelle, kun EU:n puheenjohtajamaa Portugali valmistelee tärkeitä EU-kokouksia. Puheenjohtajamaan tekemien kiertomatkojen on kokousten edellä ulotuttava myös Itävaltaan, hän sanoi.

Mielenosoittajat Haideria vastassa Kanadassa

Haider

Kymmenet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Itävallan äärioikeistolaista puoluejohtajaa Jörg Haideria vastaan Montrealissa, minne tämä on yllättäen ilmaantunut yksityiselle vierailulle. -Salanatsi Haider, painu pois, mielenosoittajat huusivat Haiderin hotellin edessä eilisiltana. Aiemmin Haider joutui kiusalliseen tilanteeseen natsivainoja esittelevässä keskuksessa, josta hänet käännytettiin pois.

Kanadan hallitus puolestaan ilmoitti, ettei se ollut saanut ennakkoon tietoa vierailusta. -Mitä hän tekee täällä? Me emme tiedä. Toivottavasti hän ei esittele mielipiteitään, maan ulkoministeri Lloyd Axworthy sanoi.

Kanadan juutalaiskongressin edustaja David Birnbaum kertoi, että Haiderin kutsui alunperin Montrealiin paikallinen äärijuutalainen Tash-lahko. Tash kuitenkin kieltäytyi ottamasta vierasta vastaan. Lahko on peräisin Itävalta-Unkarin keisarikunnan alueelta. Tash oli aiemmin lähettänyt Haiderille viestin, jossa paheksuttiin muiden maiden puuttumista Itävallan hallitusratkaisuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.