Mainos

Itävallan mielenosoituksista tuli väkivaltaisia

IItävallan uutta hallitusta vastustavien noin 5000 mielenosoittajan ja mellakkapoliisin yhteenotot muuttuivat eilisillan ja yön mittaan yhä väkivaltaisemmiksi maan pääkaupungissa Wienissä. Rähinöissä loukkaantui lähes 30 poliisia ja useita mielenosoittajia.

Mielenosoitus alkoi jo päivällä Hofburgin linnan ulkopuolella.

Mielenosoitus alkoi jo päivällä Hofburgin linnan ulkopuolella samaan aikaan, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa. Vielä päivällä mielenosoittajat tyytyivät heittelemään tomaatteja ja kananmunia ja huutamaan Haiderin vastaisia iskulauseita. Tunteet kuitenkin kuumenivat illan pimetessä, ja vihaiset väkijoukot alkoivat heittelivät poliisia katukivillä ja savupommeilla. Poliisi puolestaan vastasi hyökkäyksiin vesitykeillä.

Schüssel: Ei uutta Hitleriä nousussa

Itävallan uusi liittokansleri Wolfgang Schüssel sanoi eilen illalla, ettei uutta Hitleriä ole nousemassa valtaan Jörg Haiderin Vapauspuolueen hallitukseen tulon myötä. Schüsselin mukaan hän ei ollut osannut aavistaa, että hallituskumppanuus Vapauspuolueen kanssa nostaisi näin kovan kansainvälisen hälyn. Tämä hallitus tulee osoittamaan sen, ettei Itävalta ole mikään "hylkiövaltio", Schüssel sanoi ORF-television haastattelussa.

-Minun on puolustauduttava mahdottomia vertailuja vastaan. Mitään uutta Hitleriä ei ole nousussa, uusi liittokansleri totesi, vaikka hän sanoikin ymmärtävänsä, että muut maat ovat tilanteesta huolissaan. Schüssel pohdiskeli samalla, ovatko EU-maat menneet liian pitkälle jäädyttäessään kahdenväliset suhteet Itävaltaan.

Schüsselin mukaan hänen hallituksensa tavoitteena on palauttaa diplomaattisuhteet normaaleiksi

Pitääkö 360 miljoonan asukkaan neljässätoista EU-maassa todella pelätä pientä kahdeksan miljoonan asukkaan Itävaltaa, hän kysyi. Schüsselin mukaan hänen hallituksensa tavoitteena on palauttaa diplomaattisuhteet normaaleiksi, jos ei lyhyellä niin ainakin keskipitkällä aikavälillä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.