Mainos

Itävallan hallituspuolueet valmiit jopa lisätukeen Kreikalle

Itävallan hallituspuolueet ovat edelleen valmiita jopa antamaan lisää tukea Kreikalle, jotta maa välttää hallitsemattoman konkurssin ja pysyy euroalueessa.

Liittokansleri Werner Faymannin johtamien sosiaalidemokraattien mielestä alkuviikosta siunatun uuden taloussopimuksen ansiosta nyt myös Euroopan keskuspankki (EKP) voi tarvittaessa puuttua peliin tai euromaat voivat ottaa käyttöön eurobondit eli yhteiset joukkolainat.

Euroalueen velkakriisin ja Unkarin ongelmien vuoksi myös Itävallan luottoluokitusta on laskettu. Vahvasta populistioppositiosta huolimatta parlamentin hallituspuolueet liputtavat Kreikka-tukien ja jopa niiden lisäämisen puolesta.

– On paljon edullisempaa pelastaa Kreikka kuin että maa romahtaa ja kriisi leviää, finanssiasiantuntija Jan Krainer SPÖ-parlamenttiryhmästä sanoo.

Penseä asenne elvytystalkoisiin

Monilla ekonomisteille Kreikka on kuitenkin jo myös täällä toivoton tapaus.

– Kreikalle voitaisiin tehdä edullinen tarjous, jolla maa pidetään EU:ssa mutta jätetään euroalueen ulkopuolelle, IHS Wienin professori Bernhard Felderer sanoo.

Äänestäjien rauhoittamiseksi hallituspuolueet eivät spekuloi Kreikan konkurssilla, vaan yrittävät muistuttaa, että uusi taloussopimus tasoittaa tietä entistä tehokkaammalle kriisiavulle.

Yhteisiin kriisimaiden elvytystalkoisiin Wienissä suhtaudutaan yhtä penseästi kuin taloussopimuksen tiukan säästölinjan lieventämiseen.

Wienin hallituksen on helppo vetää tiukkaa linjaa suhteessa euroalueen kriisimaihin. Vaikka Itävallan luottoluokitusta laskettiin, kilpailukykyisten yritysten ja tasapainoisen talouden ansiosta maa saa markkinoilta pääomia edelleen lähes yhtä edullisesti kuin Saksa.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos