Mainos

Itävallan äärioikeiston suosio kasvaa

Äärioikeistolaisen Vapauspuolueen (FPÖ) kannatus jatkaa kasvuaan Itävallassa. Jörg Haiderin johtama ryhmä on noussut tänään julkistetun mielipidetiedustelun mukaan jo maan suurimmaksi puolueeksi.

Jörg Haider

Linzissä toimivan IMAS-instituutin tekemässä kyselyssä Vapauspuolue sai peräti 33 prosentin kannatuksen, niukasti enemmän kuin 32 prosentin kannatuksella toiseksi tulleet sosiaalidemokraatit (SPÖ). Varsinainen pohjanoteeraus mitattiin SPÖ:n kanssa tähän saakka hallitusvallan jakaneelle konservatiiviselle Kansanpuolueelle (VP), jota kannatti vain 18 prosenttia vastanneista.

Puolueiden kannatuslukujen muutokset lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen ovat olleet merkittäviä. Tuolloin voittajaksi selviytyivät sosiaalidemokraatit 33 prosentin äänisaaliilla. Vapauspuolue ja Kansanpuolue käytännössä jakoivat kakkostilan 27 prosentin kannatuksella. Tuoreessa kyselyssä konservatiivien kannatus on siten romahtanut liki kymmenen prosenttiyksikköä. Vapauspuoleen ohella osa kannatuksesta on mennyt ilmeisesti Vihreille, joiden kannatus nousi kyselyssä melkein kuusi prosenttiyksikköä 13 prosenttiin.

Kysely tehneen instituutin johtaja Andreas Kirschhofer arvioi, että osa voimakkaista kannatusmuutoksista on ehkä hetkellisiä - näin siksi, että monet itävaltalaiset syyttävät juuri nyt koservatiiveja SPÖ:n kanssa käytyjen hallitusneuvottelujen kariutumisesta. Neuvottelujen epäonnistuttua Kansanpuolue ja Vapauspuolue ovat aloittaneet omat neuvottelunsa hallituksen muodostamisesta.
(STT-APA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.