Mainos

Itäraja tyhjenee vartioasemista

Vuoden vaihteessa kylmenee peräti 12 raja- ja merivartioasemaa. Kovimmat leikkaukset osuvat itärajalla Pohjois-Karjalaan. Rajavartiolaitos vakuuttaa, ettei turvallisuustaso heikkene, mutta alueen asukkaat ovat huolissaan laittoman maahantulon lisääntymisestä. Kaakkoisrajalla jäi kesällä kiinni kymmeniä maahanpyrkijöitä ja Venäjän rajavartijat pysäyttivät useita satoja. Aiheesta lisää illan 45-minuuttia -ohjelmassa klo 20.

Vartioasemat hupenevat nopeasti. Vielä -60-luvulla niitä oli 170, mutta ensi vuoden alussa enää 45. Nyt kylmenee kerralla peräti 12 raja- ja merivartioasemaa, ja alasajo uhkaa vain jatkua, kertoo Pohjois-Karjalan Rajavartiolaitoksen päällikkö Simo Purmonen:

- Jossain vaiheessa se raja tulee vastaan, että ei voida enää laskea sitä vahvuutta. Pitää muistaa se, että sitä työtä, mikä täällä Rajavartiolaitoksen turvallisuusviranomaisena tehdään ei voi ulkoistaa.

Miehet ja koirat istuvat jatkossa työajastaan tuntitolkulla autossa. Rajavartiolaitos yrittää korvata jalkatyötä teknisillä vempaimilla, kameroilla ja ilmaisimilla. Partio saa esimerkiksi tilannekuvan maastosta suoraan autoon. Perinteinen tornitähystys on pian historiaa.

Viime kesänä itärajalla rajusti lisääntynyt laiton maahantulo pelottaa asukkaita. Rajavartiolaitoksen Simo Purmonen:

- Kaakonkulmalla tosiaan on kymmeniä jäänyt kiinni Suomen puolella ja voi sanoa, että satoja Venäjän puolella. Kyllähän me olemme tehneet uhka-arvioita ja riskianalyysejä tälle alueelle, kertoo Purmonen.

Raja-asemien kiivain supistusvuosi osuu nyt samaan aikaan kun talvisodan syttymisestä tulee 70 vuotta. Vähän kiusallista, on moni sotaveteraani tokaissut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.