Mainos

Itar-Tass: Tshernomyrdin vei Milosevicille kompromissisuunnitelman

Venäjän Jugoslavian-lähettiläs Viktor Tshernomyrdin esitteli Belgradin-vierailullaan Jugoslavian hallitukselle kompromissisuunnitelman Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Näin kertoi tänään venäläinen uutistoimisto Itar-Tass, joka perusti tietonsa Moskovan "asioista perillä oleviin lähteisiin".

Suunnitelman mukaan Nato lopettaisi heti Jugoslavian pommitukset ja Jugoslavia vähentäisi sotilaidensa ja erikoispoliisiensa määrää Kosovossa. Tämän jälkeen kriisialueella käynnistyisi YK:n johtama rauhanturvaoperaatio. Hankkeella on Itar-Tassin mukaan Jugoslavian täysi tuki, ja Jugoslavia on valmis myös "lisämyönnytyksiin".

Tshernomyrdinin suunnitelman mukaan Jugoslavian pommituksiin osallistuneiden Nato-maiden joukkoja tulisi vain Albaniaan ja Makedoniaan sekä Kosovon rajoille varmistamaan, ettei maakuntaan tunkeudu Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissejä. Itse Kosovoon sijoitettaisiin vain "puolueettomien maiden", mm. Venäjän ja entisten neuvostotasavaltojen sotilaita. Näiden tärkeimpänä tehtävänä olisi valvoa, että pakolaiset voivat palata turvallisesti Kosovoon.

Ivanov arvosteli jyrkästi Natoa

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov arvosteli tänään jyrkin sanoin Naton suhtautumista Venäjän välitysyrityksiin. Ivanovin mukaan Nato ei arvosta Venäjän rauhanpyrkimyksiä vaan vaatii itsepintaisesti, että Jugoslavian on hyväksyttävä kaikki sotilasliiton luettelemat ehdot. Ivanov toisti myös Venäjän kannan, jonka mukaan presidentti Slobodan Milosevicin asettaminen syytteeseen sotarikostuomioistuimessa on vaikeuttanut kriisin sovitteluyrityksiä.

Tshernomyrdin palasi varhain tänään Moskovaan Belgradista, missä hän neuvotteli neljännen kerran Milosevicin kanssa. Tshernomyrdin sanoi olevansa tyytyväinen neuvottelujen tuloksiin.

G8 kokoontunee arvioimaan neuvottelutuloksia

Jugoslavialaisen uutistoimiston Tanjugin mukaan Milosevic on hyväksynyt johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän muodostaman G8-ryhmän ehdotukset kriisin ratkasemiseksi. Tänään ei kuitenkaan tiedetty, merkitseekö tämä sitä, että Jugoslavia hyväksyisi nyt Naton johtaman rauhanturvajoukon sijoittamisen Kosovoon.

Brysselissä Naton edustaja kertoi sotilasliiton odottavan lisätietoja Tshernomyrdinin ja Milosevicin neuvotteluista. Ranska ja Saksa puolestaan ehdottivat, että G8-ryhmä kokoontuisi pikaisesti arvioimaan tietoja, joiden mukaan Milosevic olisi valmis hyväksymään G8-ryhmän perusperiaatteet Kosovon kriisin ratkaisemiseksi.

Nato iski päivällä ja yöllä

Nato jatkoi tänään iskujaan Serbian kohteisiin sekä yön pimeydessä että päivänvalossa huolimatta Tshernomyrdinin antamista myönteisistä lausunnoista. Naton tiedottaja Peter Daniel sanoi, ettei mikään ole muuttunut Tshernomyrdinin Belgradin-matkan jälkeen, vaan Nato jatkaa iskujaan Jugoslaviaa vastaan.

Suurin osa Serbiaa oli ilman sähköä viime yönä, mutta valtiollisen voimayhtiön mukaan syynä olivat tekniset ongelmat eivätkä ilmaiskut. EPS-voimayhtiö vakuutti, että se yrittää käynnistää mahdollisimman pian sähköntoimitukset mm. sairaaloihin ja leipomoihin.

Nato on iskenyt Serbian voimaloihin ja sähkönjakeluverkkoon rajusti viime päivinä.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.