Mainos

Itämeri on harvinaisen lämmin

Itämeri on nyt harvinaisen lämmin. Merentutkimusalus Aranda on mitannut kolmiviikkoisella retkellään pintaveden lämpötiloja, jotka ovat noin viisi astetta korkeampia kuin viime kesänä tähän aikaan. -Jopa Perämeren pohjukassa Tornion edustalla lämpötila oli yli 18 astetta. Sellaista tapahtuu tosi harvoin, arvioi matkan johtaja, erikoistutkija Juha Flinkman.

Viimevuotinen lukema liikkui Tornion tasalla 13 asteen tietämillä, ja viime kesän lämpötilat olivat varsin tavanomaisia. Itämeren ulapalla Gotlannin altaalla pintalämpötila oli huomattavan korkea eli 22 astetta, kun tavallisesti siellä mitataan näihin aikoihin 15-18 asteen lukemia. Helsingin edustalla lämmön nousu oli hieman maltillisempaa: nyt mitattiin 20 astetta, kun viime kesänä päästiin 18-20 asteeseen. Porin-Rauman lukemat liikkuvat 20 asetteessa, kun viime kesänä ne olivat 14-15 astetta.

Petovesikirppu runsastunut

Lämmintä vettä vaativat eläinplanktonlajit ovat erityisen runsaita, koska ne pystyvät kasvamaan ja lisääntymään nopeammin. Näihin kuuluu myös tulokaslaji petovesikirppu (Cercopagis pengoi), joka on laajentanut vauhdikkaasti esiintymisaluettaan - nyt sitä tavattiin myös Merenkurkun pohjoispuolelta.

-Petovesikirppu on äyriäisplankton, ja sitä esiintyy erittäin runsaana koko Suomenlahdella, Saaristomerellä, Selkämerellä ja Itämeren altaalla, Flinkman kertoo. Kukaan ei oikeastaan vielä tiedä, mitä petovesikirppu tekee muulle veden eliöyhteisölle. Kyseessähän on peto, joka syö muuta eläinplanktonia. Tutkijoilla on viitteitä siitä, että petovesikirppu saattaa runsaana esiintyessään syödä muun eläinplanktonin varsin vähiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.