Mainos

Itämeren tila kohentunut

Suomenlahden happitilanne on kohentunut ja pohjaeläimistö runsastunut. Päästövähennystoimien vaikutus alkaa pikkuhiljaa näkyä meren tilassa. Vielä ollaan kuitenkin kaukana tavoitteena olevasta Itämeren hyvästä tilasta. Tutkimusalukset Muikku ja Aranda selvittivät meren tilan muutoksia juuri päättyneillä tutkimusmatkoillaan.

–Tietynlainen rehevyystason huippu on saavutettu ja me ollaan tultu vuodesta 2005 tähän päivään parempaan suuntaan, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristokeskukselta.

Knuuttilan mukaan tavoitteena olevasta Itämeren hyvästä tilasta ollaan kuitenkin vielä kaukana.

–Fosforikuormituksen osalta noin kolmannes nykyisestä kuormituksesta pitäisi saada seuraavien viiden vuoden aikana pois, jotta Itämerellä olisi edellytykset saavuttaa hyvä ekologinen tila vuoteen 2021 mennessä, Knuuttila sanoo.

Tutkimusalus Aranda selvitti tänä kesänä myös itäisen Suomenlahden radioaktiivisuutta. Yllättäen selvisi, ettei pohjien radioaktiivisuus ole vähentynyt, vaikka Tsernobylin onnettomuudesta on jo neljännesvuosisata. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Harri Kankaanpää kuitenkin vakuuttaa, ettei säteilystä ole ihmisille haittaa.

–Ei varmasti ihmisille ole haitaksi. Säteily ei yllä pohjalta pintaan asti. Korkeintaan voi olla vaikutusta pohjaeläinten omaan terveydentilaan ja elämään, Kankaanpää kertoo.

(MTV3)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu Hangosta (Seitsemän uutiset 30.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.