Mainos

Itämeren sähköverkko sai tukea pääministereiltä

Koko Itämeren alueen kattavan sähköverkon luominen sai lisäpontta, kun Latvian Riikaan kokoontuneet alueen pääministerit ilmaisivat tukensa hankkeelle. Pääministereiden mielestä yhteiset sähkömarkkinat palvelisivat sekä kuluttajien että tuottajien etua.

Alueen suuret energiayhtiöt ovat selvittäneet yhteisten sähkömarkkinoiden luomista ja todenneet sellaisen pitkällä aikavälillä taloudellisesti kannattavaksi. Tälläkin alueella investointien aloittamista jarruttavat mm. lainsäädännön puutteet ja muut esteet, joihin ulkomaiset sijoittajat törmäävät Venäjällä, Baltian maissa ja Puolassa. Tätä ongelmaa ratkaisemaan talouselämä tarvitsee poliitikkoja, ja sitä tukea yritysjohtajia oli hakemassa myös paikalla Latvian pääkaupungissa.

Poliittisella tasolla asia tulee seuraavan kerran esille myöhemmin tänä vuonna, kun Itämeren maiden energiaministerit kokoontuvat Norjaan.

Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik teki Riiassa kaikkensa pannakseen vauhtia energiayhteistyöhön. Bondevik sanoi, että silloin otetaan kaikki projektit ja valmiina olevat suunnitelmat laajempaan tarkasteluun. Norjalaisten tavoitteena on ollut myös alueen kattavan kaasuverkon aikaansaaminen.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli tyytyväinen energiayhteistyön saamaan potkuun ja kiitteli norjalaista kollegaansa lämpimin sanoin. -Näyttää siltä, että Norjan uusi hallitus on hyvin aktiivinen tässä asiassa, Lipponen sanoi. Hänen mukaansa Venäjä on suhtautunut myönteisesti asiaan, koska laaja verkosto avaisi myös sille suuremmat energiamarkkinat.

Latvian pääministeri Guntars Krasts teki selväksi, miksi asia on tärkeä Baltian maille. Hän muistutti asian poliittisesta ulottuvuudesta ja sanoi, että on vaarallista olla riippuvainen vain yhdestä lähteestä.

Ruotsin Göran Perssonin aloitteesta pääministerit päättivät myös aloittaa yhteisen hankkeen, jonka tavoitteena on helpottaa myös pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa koko Itämeren maiden alueella. Ajatuksena on perata myös erityisesti niitä haittaavia kaupan esteitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.