Mainos

Itämeren rantavaltiot ryhtyvät suojelussa tositoimiin

Itämeren suojeluohjelman painopisteet ovat rehevöityminen, vaaralliset aineet, merenkulku ja luonnon monimuotoisuus.

Itämeren rantavaltiot ryhtyvät tositoimiin meren suojelussa. Itämeri halutaan puhdistaa vuoteen 2021 mennessä oloihin, jotka vastaavat 1940-luvun ekologista tasoa. Itämeren suojelukomission Helcomin ministerikokous päätti toimenpideohjelmasta Krakovassa Puolassa.

Tavoitteen saavuttamiseksi mereen päätyviä fosforipäästöjä on alennettava 40 prosentilla ja typpipäästöjä 15 prosentilla. Jokaiselle rantavaltiolle asetetaan enimmäismäärät typen ja fosforin päästöille.

Lisäksi erilaisilla toimilla yritetään vähentää vaarallisista aineista ja merenkulusta koituvia uhkia.

Krakovassa Puolassa pidetyssä Itämeren suojelukomission Helcomin kokouksessa meren tilan parantamiseen tähtäävän sopimuksen hyväksyivät Viro, Suomi, Saksa, Latvia, Liettua, Puola, Venäjä, Ruotsi ja Euroopan Unioni. Tanska ei osallistunut vaalien takia kokoukseen. Tanskan poisjäännin ei kuitenkaan uskota vaarantavan sopimusta. Tanskan uskotaan sitoutuvan sopimukseen heti, kun maassa on toimivaltainen hallitus.

Ympäristöjärjestö WWF pitää hyväksyttyä toimintasuunnitelmaa vesitettynä alkuperäisiin tavoitteisiin verrattuna.

Helcomin asiantuntijasihteerin Kaj Forsiuksen mukaan maailmassa on nyt sovittu ensi kertaa suojeluohjelmasta, joka määrittelee tavoitteeksi sen, mikä on kohteen hyvä ekologinen taso.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.