Mainos

Itämeren öljyvahinkojen riskit kartoitetaan

Itämeren alueen öljyn- ja kemikaalitorjunnan kehittämistarpeet aiotaan kartoittaa. Öljynkuljetukset merialueella ovat jatkuvasti kasvaneet, ja tätä kasvua vain kiihdyttää venäläisen Koiviston sataman käyttöönotto.

-Tästä syystä puolueeton ja yhtenäisillä kriteereillä tehtävä alueellisen öljyntorjuntakapasiteetin kartoitus on erittäin ajankohtainen, ministeri Jan-Erik Enestam (r.) perustelee ehdottamaansa hanketta.

Pohjoismaiset yhteistyöministerit ilmaisivat tällä viikolla Tromssassa Norjassa tukensa yhteispohjoismaiselle hankkeelle. Tutkimuksen tarkoituksena on saada kokonaiskuva Itämeren kansallisen, alueellisen ja kansainvälisen öljyntorjunnan puutteista ja muun muassa kartoittaa mahdollisuuksia kasvattaa yritysten vastuuta öljyntorjunnassa. Lisäksi aiotaan kehittää konkreettinen toimintasuunnitelma öljyonnettomuuksien torjumiseksi ja tehokkaan alueellisen yhteistoiminnan varmistamiseksi öljyonnettomuuksien varalta.

Myös pohjoismainen rahansiirto esillä

Ministerit perehtyivät kokouksessa myös pohjoismaisiin pankkisiirtomaksuihin, joita ministerit testasivat lähettämällä ennen tapaamista toisilleen noin 30 euroa vastaavat summat rahaa. Kokemukset vahvistivat todeksi Pohjola-Norden -yhdistyksen taannoin kertomat ongelmat: rahansiirron kustannukset vaihtelivat 35:stä aina 80 prosenttiin lähetetystä rahamäärästä, ja pankkisiirron perillemeno kesti kahdesta seitsemään päivää.

Aiheen käsittelyä jatketaan tarkemmin pohjoismaisten valtiovarain- ja kuluttajaministereiden kokouksissa, mutta yhteistyöministerit aikovat vedota myös suoraan pankkeihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.