Mainos

Itämeren maiden öljyntorjuntavalmiudet heikot

Itämeren maiden öljyntorjuntakalustoa pidetään täysin riittämättömänä.

Laivaliikenne Itämerellä lisääntyy edelleen - merellä liikkuu jatkuvasti noin 2000 alusta. Asiantuntijat pitävätkin tulevaisuudessa suurta öljyonnettomuutta jo hyvin mahdollisena riskinä. Luvialla kokoontuneiden meriturvallisuuden asiantuntijoiden mukaan ajatukseen on jo syytä varautua.

- Valitettavasti se on hyvinkin mahdollinen tapahtuma. Liikennettä on jo niin paljon, että kansainvälisten tilastojen mukaan sellainen olisi pitänyt jo tapahtua, arvioi Suomen Ympäristökeskuksen kehitysjohtaja Esa Nikunen.

Venäjän öljyntuotannosta noin puolet kuljetetaan Itämeren kautta, ja Itämerellä purjehtii ainakin 30 öljytankkeria viikossa. Silti kaikki rantavaltiot ovat varautuneet suuriin öljyturmiin täysin riittämättömästi.

- Suomella valmius on kehnohko, Venäjällä sitä ei ole ei laisinkaan, Virolla on vanhentunut kalusto ja niin edespäin, toteaa Baltic Sea Action Group -säätiön puheenjohtaja Ilkka Herlin.

- Eli jokaisen maan pitäisi tehdä enemmän ja viimeksi kun pääministeri Matti Vanhanen tapasi pääministeri Vladimir Putinin, he laativat aiesopimuksen öljyntorjunta-jäänsärkijän tilaamisesta Venäjälle Suomesta.

Parannusta on kuitenkin luvassa, kun muun muassa Venäjä päivittää öljyntorjuntakalustoaan.

Pahimmassa skenaariossa öljyntorjuntaan voidaan saada lisäksi apua puolustusvoimilta.

(MTV3)

Katso Mirja Sipisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.