Itämeren maiden energiaministerit koolla Helsingissä

Itämeren maiden energiaministerit aloittivat tänään kaksipäiväisen kokouksensa Helsingissä vierailemalla Vuosaaren voimalassa. Suomi on maailman johtava maa energian yhteistuotannossa, joten vieraille oli tarjolla arvokasta ja ajankohtaista tietoa lämmön ja sähkön yhteistuotannosta. Tehokas energian käyttö on tärkeää, sillä se on yksi keskeinen ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Esimerkiksi Suomessa tarvittaisiin sähkön tuotantoon 20 prosenttia nykyistä enemmän kivihiiltä ja öljyä, jos sähköä ja lämpöä ei tuotettaisi yhdessä siinä laajuudessa kuin Suomessa tehdään.

Suomen sähköstä arviolta kolmannes tuotetaan yhteistuotantoa harjoittavissa voimaloissa. Yhteistuotannolla tuotetun lämpöenergian osuus kaikesta lämpöenergiasta on 80 prosenttia. Helsingin alueella hieman päälle 90 prosenttia rakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä.

Lipponen muistutti maakaasun ongelmista

Kokousvieraille illallisella puhunut pääministeri Paavo Lipponen arvioi, että yksi energia-alan avainkysymyksiä on maakaasumarkkinoiden kehitys.
-Useat Itämeren maat, ja koko EU, uskovat maakaasun tuonnin merkityksen kasvavan. Tällöin on huolehdittava siitä, että investoijien, kuluttajien ja poliittisten päättäjien luottamus maakaasun saantiin ja kilpailukykyyn säilyy, hän sanoi.

Lipponen lisäsi tämän edellyttävän, että maakaasun käyttäjällä on mahdollisuus valita maakaasun toimittaja ja että kaasua on saatavilla kaikissa oloissa. Jotta toimittajan valinta on mahdollista, maakaasuputkiston on oltava yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi Suomi ja Baltian maat ovat nyt yhteydessä vain venäläiseen putkistoon. Maakaasun saatavuuden takaaminen edellyttää Lipposen mukaan sitä, että se otetaan huomioon maakaasukenttien ja siirtoverkkojen investoinneissa.

Energia-ala pohjoisen ulottuvuuden tiennäyttäjäksi

Lipponen uskoo, että Itämeren alueen maiden energiasektoreiden keskinäisriippuvuudesta voidaan kehittää taloudellisen kehityksen ja ympäristöyhteistyön voimavara. Hänen mielestään se ei ole tärkeää vain kyseiselle alueelle vaan koko EU:lle.
-EU:n pohjoisen ulottuvuuden politiikka korostaa yhteistä vastuuta vakaudesta ja edistyksestä, ja uskon, että energiasektori voisi toimia tiennäyttäjänä tässä suhteessa, hän sanoi. Varsinainen energiaministereiden kokous on huomenna. Sen odotetaan antavan julkilausuman keinoista, joilla Itämeren alueen energiayhteistyötä jatketaan.

Teollisuusneuvos Arto Lepistö kokousta isännöivästä kauppa- ja teollisuusministeriöstä muistutti, että alueen energia-alan yhteistyö lähti liikkeelle vuonna 1997 Pohjoismaiden aloitteesta ja tuloksiin pääsy tällaisissa prosesseissa vie aina oman aikansa. Hän huomautti, että ilman vastaava pitkäjänteistä työtä Pohjoismaat eivät olisi johtavia maita energia-alalla. Ne ovat päässeet pisimmälle esimerkiksi sähkömarkkinoiden vapauttamisessa. Itämeren alueen maiden lisäksi kokouksessa on edustus alueeseen kuulumattomista EU-maista ja useista kansainvälisistä järjestöistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat