Mainos

Itämeren maat tehostavat rajavalvonnan yhteistyötä

Itämeren maat tiivistävät yhteistyötään rajavalvonnan alalla. Ensivaiheessa yhteistyö koskee mm. tietojen ja kokemusten vaihtoa laittoman maahantulon ilmiöistä ja niiden vastaisista toimista. Tarkoitus on, että jonkin ajan kuluttua yhteistyön muotoja olisivat myös yhteiset valvontaoperaatiot ja asiantuntijavaihdot.

Itämeren valtioiden ensimmäinen rajavalvontayhteistyötä käsitellyt kokous päättyi Helsingissä tänään. Kokouksessa oli mukana 11 maan edustajat, jotka päättivät aloittaa säännöllisten Itämeren alueen rajavalvontakokousten järjestämisen päällikkötasolla. Kokousten asioita valmistelee yhteistoimintaan osallistuvien maiden asettamien edustajien muodostama asiantuntijatyöryhmä.

Kahden päivän ajan kunkin Itämeren maan edustajat esittelivät Helsingissä oman maansa rajavalvontajärjestelmiä. Järjestelmien todettiin olevan erilaisia, mutta tämän ei katsottu olevan este maiden väliselle yhteistyölle.

Yhteistyöhön maita on rohkaissut etenkin Suomen, Venäjän ja Viron rajavartiolaitosten kesken vuonna 1994 aloitettu yhteistyö. Suomen rajavartiolaitos ja Ruotsin Kustbevakningen puolestaan solmivat merialueen valvonnasta yhteistoimintasopimuksen viime kuussa.

Kokous päätti, että Suomi kutsuu koolle asiantuntijatyöryhmän valmistelemaan nyt sovittuja rajavalvontayhteistyön tiivistämistä koskevia aloitteita. Työryhmän ehdotukset käsitellään Suomessa ensi keväänä pidettävässä kokouksessa.

Ensimmäiseen Itämeren valtioiden rajavalvontayhteistyökokoukseen osallistuivat kaikkien Pohjoismaiden lisäksi Venäjän, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan ja Saksan rajavalvonnasta vastaavat päälliköt tai heidän edustajansa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.